Javul a betegellátás

635 milliós fejlesztés a mosonmagyaróvári kórházban

Felújították a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet rehabilitációs osztályát és sürgősségi betegellátót hoztak létre; a 635 millió forintos fejlesztés új távlatokat nyit az intézmény számára.

2015.01.22 16:17MTI

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a csütörtöki átadón kifejtette: az országban 160 egészségügyi intézményben 400 milliárd forint értékben zajlanak fejlesztések.

A következő évben az lesz a feladat, hogy regionális szinten határozzák meg a vezetők azokat az együttműködési területeket és feladatokat, amelyek révén hosszú távon tudnak magas színvonalon működni - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ehhez kiváló alapot jelentenek a mosonmagyaróvári kórházban az elmúlt években mintegy kétmilliárd forint értékben megvalósult fejlesztések - tette hozzá.

Nagy István a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy a folyamatosan fejlődő intézmény "az itt élők biztonságát szolgálja".

Bertalan István, a kórház főigazgató főorvosa elmondta, hogy a sürgősségi osztályt négyszázmillió forintból alakították ki. A cél az volt, hogy eleget tegyenek az egészségügyi reform keretében meghatározott, úgynevezett egyenletes területi lefedettségnek, vagyis 15 percen belül kiérkezzen a beteghez a mentő, a kórházba érve pedig megfelelő színvonalú ellátást kapjon. Ennek része az is, hogy ha kell, akkor 15-30 percen belül CT-vizsgálatot tudjanak végezni, amihez egy korszerű berendezést is beszereztek.

A betegellátás színvonalát növeli, hogy kiépítették az egykapus sürgősségi belépési rendszert, akadálymentesítették az épületet és korszerűsítették az informatikai hálózatot.

Az MTI kérdésére a főigazgató főorvos elmondta, hogy tavaly mintegy 25 ezer beteg fordult meg a szakambulanciákon, amelyek sürgősségi fogadóhelyekként is működtek. Az új osztályon naponta negyven-ötven betegre számítanak, akiket három szakorvos fog ellátni.

A rehabilitációs osztályt 235 millió forintból korszerűsítették: nyolcról tizennégyre nőtt a kórtermek száma, amelyekben egyidejűleg 54 mozgásszervi betegségben szenvedőt tudnak gyógyítani, és új eszközöket, egyebek mellett végtagmozgató berendezéseket szereztek be.

A sürgősségi osztály kialakítását és a rehabilitációs osztály korszerűsítését az Új Széchenyi Terv támogatta.

A Mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet 26 település mintegy 76 ezer lakosát látja el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.