Kontroll

Hiányosságok a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél

A belső kontrollrendszer működtetésében tárt fel alapvető hiányosságokat a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél (KIFÜ) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése, ugyanakkor megállapította azt is, hogy a KIFÜ vagyongazdálkodása szabályszerű volt.

2015.01.22 12:30MTI

Az ÁSZ közleménye szerint az ÁSZ a KIFÜ 2009 és 2013 közötti gazdálkodásának és feladatellátásának, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter – korábban a pénzügyminiszter – felügyeleti és irányító tevékenységének szabályszerűségét értékelte.

Az ÁSZ megállapította, hogy az irányító minisztérium alapítói és irányítási jogosultságait szabályszerűen ellátta. A közfeladat ellátásához, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz azonban "követelményeket nem rögzített, nem érvényesített, nem kért számon".

Azt írták: a KIFÜ belső szabályzatai a szervezeti és működési szabályok és az ügyrendek kivételével megfeleltek a jogszabályi előírásoknak.

Az ÁSZ a kontrollok működésében tárt fel hiányosságokat, megfogalmazásuk szerint "a teljesítésigazolás, az utalvány ellenjegyzése és az érvényesítés gyakorlása során nem tartották be a jogszabályi előírásokat". A KIFÜ elnökei nem gondoskodtak a kockázatkezelési és monitoringrendszer működtetéséről. Nem működtettek hatékony, megbízható és pontos beszámolási rendszereket.

Közölték továbbá, hogy a KIFÜ-nek az ellenőrzött időszakban nem volt éves munkaprogramja, féléves és havi tervei feladatai megtervezéséhez.

A KIFÜ az előirányzat-módosítások során a jogszabályi előírások szerint járt el. A költségvetési egyensúlyt biztosító kormányzati intézkedéseket az ütemezésnek megfelelően végrehajtotta, gazdálkodását az egyensúlyjavító intézkedések nem veszélyeztették, pénzügyi helyzete stabil volt. Vagyongazdálkodása szabályszerű volt, a gazdálkodási jogkörökhöz előírt belső kontrollok megfelelően működtek - olvasható a közleményben.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a nemzeti fejlesztési miniszternek és a KIFÜ elnökének fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzésen értékelheti.

Közölték: a KIFÜ (korábban Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ) "a kormányzati informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosításáért" felelős. Megalakulásától a Pénzügyminisztérium (PM) fejezethez tartozó intézmények részére nyújtott számítástechnikai szolgáltatást, végzett rendszerüzemeltetést és fejlesztési feladatokat. Feladatköre az ellenőrzött időszakban folyamatosan bővült.

A KIFÜ irányító szerve 2010. június 30-ig a PM, 2010. július 1-jétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.