A városi mentőszervezetek jönnek

Folytatódik az önkéntes mentőszervezetek fejlesztése

2014-re az ország összes megyéjében és járásában működött már önkéntes mentőcsapat, sőt nyolcvankilenc veszélyeztetett településen is megalakultak ezek az egységek. Az OKF arra törekszik, hogy bővítse azon települések körét, ahol minősített mentőcsapatok tevékenykednek.

2015.01.13 14:50MTI

A megyei és járási önkéntes mentőszervezetek után a városi mentőszervezetek minősítését is megvalósítja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF szóvivője kedden az MTI-t.

Hajdu Márton elmondta: az idén is folytatja az OKF országos polgári védelmi főfelügyelősége az önkéntes mentőszervezetek fejlesztését.

Közlése szerint 2014-re az ország összes megyéjében és járásában működött már önkéntes mentőcsapat, sőt nyolcvankilenc veszélyeztetett településen is megalakultak ezek az egységek. Az OKF arra törekszik, hogy bővítse azon települések körét, ahol minősített mentőcsapatok tevékenykednek.

Az önkéntes mentőszervezetekben ma már több mint kilencezer ember vállal szerepet, és az elmúlt évben több mint százszor vetették be őket, jelentős szerepet játszottak például a december eleji ónos eső következményeinek felszámolásában - tette hozzá.

A szóvivő emlékeztetett arra: 2012. január elején kezdődött meg az önkéntes mentőszervezetek bevonása a katasztrófák elleni védekezésbe. A jogalkotó célja az volt, hogy az önkéntesen szerveződő mentőszervezetek minél hatékonyabban vegyenek részt a mentésben, védekezésben, illetve a kárterületekről ki lehessen zárni a kiképzetlen, felkészületlen mentőcsoportokat.

Ugyanakkor a különleges kiképzésű, speciális technikai eszközökkel felszerelt, katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásainak kivédésére, felszámolására, polgári védelmi feladat ellátására, valamint emberi élet mentésére önkéntesen létrehozott civil szerveződések olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél nem állnak rendelkezésre, vagy fenntartásuk indokolatlanul nagy költséget jelentene.

A csapatok a többi között kutyás személykeresést, romkutatást, területkutatást, nyomkövetést, búvár- és vízi mentést, barlangi mentést, magasból és mélyből mentést, légi mentést és felderítést, légi erdőtűzoltást végeznek.

A szervezetek a világon egyedülállóan Magyarországon bevezetett nemzeti minősítő rendszer mentén működnek, amely egységes szakmai követelményeket támaszt az önkéntes mentőszervezetekkel szemben. Ennek nyomán a kárhelyszíneken csak a minősítési követelményeknek megfelelő mentőcsapatok dolgozhatnak.

A minősítést az OKF által kijelölt szakértői csoport végzi, amelynek szakemberei szigorú szakmai elvárásokkal állítják szembe a csapatokat; 2014 végére valamennyi járási mentőcsoport megszerezte a nemzeti minősítést.

Hajdu Márton hangsúlyozta, hogy az OKF középtávú célja az önkéntes mozgalom kiterjesztése és további települési mentőcsoportok létrehozása.

Az önkéntes mentőszervezetek elsődleges erénye kiemelkedő szakmai felkészültségükön túl a helyismeret - mondta a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.