Nógárd megyei földrengés

Földrengés: a katasztrófavédelem csak azt nem tudta, hogy pontosan hol és mekkorát rengett a föld

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a január 1-jei földrengésnek sem a pontos helyével, sem az erősségével nem volt időben tisztában. Sőt, mikor szerintük még bejelentések sem voltak a károkról, a Szeizmológiai Obszervatóriumnál már lista állt.

2015.01.01 10:31ma.hu

Nem sokkal a rengés után a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Intézet még a Facebook-oldalán is közzétette, hogy 2015. január 1-jén 7 óra 43 perckor földrengés keletkezett a Nógrád megyei Iliny közelében 6 km-es mélységben, melynek erőssége a Richter-skála szerinti 3,8-as szintet érte el. Ezt nem sokkal fél 9 előtt 3,9-re módosították. Ez alapján született cikkünk is.

MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Mindeközben azonban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának Facebook-oldalán az jelent meg, hogy a föld Nógrád megyében, Salgótarjántól mintegy harminc kilométernyire, Szécsény vonzáskörzetében mozdult meg, erőssége 3,8-as volt. Majd kiadtak egy közleményt, melyben pontosították a korábbi tájékoztatást, mind a helyet, mind az erősséget, ám károkról továbbra sem tudtak beszámolni, annak ellenére, hogy folyamatosan érkeztek hozzájuk a bejelentések. "Egyelőre nem érkezett bejelentés a Nógrád megyei földrengés miatti károkról" - írták.

Ehhez képest a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Intézet Facebook-oldalán azonban ekkor már nem csak azt lehetett tudni, hogy megyeszerte pontosan hol lehetett érezni, hanem azt is, hogy kisebb károkat Ilinyből, Karancsságból, Ludányhalásziból, Nógrádsipekről, Rimócról, Őrhalomról és Vanyarcról jelentettek.

Végül még dél előtt összesítették a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítására beérkezett több mint 20 bejelentést: Szécsényben burkolólapok repedtek meg egy épületben, egy nagylóci házból pedig lehullott vakolatról és megrepedt falakról érkezett bejelentés.

Persze, néhány kilométer és néhány fok még nem a világvége...

Átnézik a gátakat és veszélyes üzemeket

A katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye szerint a szakemberek a nap folyamán helyszíni szemlét tartanak a térségben található víztározók gátjainál, a veszélyes üzemeknél, a köz- és a vasúti közlekedés, valamint a távhő, víz-, gáz-, áramszolgáltatás esetleges meghibásodásainak feltárására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.