EUFOR RCA

Tovább maradhatnak a magyar katonák Közép-Afrikában

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki.

2014.12.30 10:48MTI

Március 15-éig meghosszabbította a kormány az Európai Unió közép-afrikai köztársaságbeli katonai műveletében (EUFOR RCA) való részvételt - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A határozat szerint a kormány engedélyezi, hogy a honvédség állományából legfeljebb hat, váltási időszakban tizenkét törzstiszt a missziót vezető műveletparancsnokságra vagy a Banguiba települő hadszíntéri parancsnokságra települve részt vegyen.

A kormány előzőleg februárban döntött az EU műveletében való magyar katonai részvételről legfeljebb december 31-éig.

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadó keresztények között. A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország - az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával - tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott, majd megkezdődött az EU művelete is. A konfliktusban már több mint ezren vesztették életüket, és az ország lakosságának több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.