Menekülttábor

2282-en vannak menekültügyi őrizetben Békéscsabán

Menekültügyi őrizetet tavaly július óta lehet elrendelni akkor, ha fennáll a veszély, hogy a menedékkérő elhagyja az eljárás ideje alatt az országot.

2014.12.30 07:23MTI

December közepéig 2282 menedékkérő került menekültügyi őrizetbe a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban - tájékoztatott az MTI megkeresésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH).

A több mint kétezer menedékkérő közül idén mindössze négyen kaptak menekülti és hatan oltalmazotti státust, azaz a menedékkérők többsége gazdasági menekültnek számít, tehát nem az üldöztetés, hanem a jobb élet reményében hagyta el otthonát. Békéscsabán jelenleg főként Koszovóból érkezett menedékkérők tartózkodnak.

Oltalmazottak esetében nem áll fenn a személyes üldöztetés veszélye, mint a menekülteknél; ilyen státust a magyar állam akkor ad, ha a menedékkérőt az országában - például polgárháború miatt - mégis súlyos veszély fenyegeti. Ötévente a BÁH felülvizsgálja a helyzetet, és ha már nem áll fenn a származási országban a súlyos veszélyhelyzet, akkor megvonják az oltalmazott státust.

Menekültügyi őrizetet tavaly július óta lehet elrendelni akkor, ha fennáll a veszély, hogy a menedékkérő elhagyja az eljárás ideje alatt az országot. Kívülről zárt, belül nyitott őrzött befogadó központnak a békéscsabai és a nyírbátori menekülttábor minősül.

Végh Zsuzsanna, a BÁH főigazgatója korábban azt mondta: a hivatal fennállása óta nem érkezett annyi menedékkérelem Magyarországra, mint 2013-ban és 2014-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.