Kiszavazó-show

Bencsik János és Dankó Béla pénzbüntetést kapott, mert a Fidesz-frakció döntésével szemben szavaztak

A politikusok szavazásonként százezer forintos pénzbüntetést kapnak.

2014.12.19 00:01MTI

"Sajtóhírek szerint 300 ezer forintra büntetett a frakcióvezetés a héten leadott parlamenti szavazataim miatt (hivatalos értesítést még nem kaptam, gondolom ez is az új kultúra része). Összébb húzzuk magunkat a téliszünetre (a nagyszülők fognak ennek legjobban örülni). Gyermekeink most tanulják, hogy vannak olyan (magukat kereszténydemokratának tartó) kultúrák, ahol a lelkiismeret pénzben is mérhető. - Ezzel együtt is a polgári politikai közösség tagja vagyok, s maradok is" - reagált Bencsik a Facebookon.

Pénzbüntetést kapott két fideszes országgyűlési képviselő, Bencsik János és Dankó Béla, mert az Országgyűlés hétfői ülésén a Fidesz-frakció döntésével szemben szavaztak kétharmados törvénynél. A politikusok szavazásonként százezer forintos pénzbüntetést kapnak - közölte Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Előzőleg a vs.hu írt arról, hogy értesülésük szerint Bencsik János pénzbüntetést kapott "kiszavazásért".

Az MTI megkeresésére Balla György frakcióigazgató azt közölte: a Fidesz-frakció szabályzata szerint a kétharmados szavazások "minden alkalommal kötelezőek", hiszen ezeknél kell a képviselőcsoport teljes körű jelenléte a sikeres döntéshez.

Aki kétharmados szavazásoknál nem vesz részt vagy a frakciótól eltérően szavaz, az "a többiek jelenlétét és munkáját teszi vagy teheti értelmetlenné" - fogalmazott a politikus, hangsúlyozva: mindenki szavazhat a frakcióülésen másként, elmondhatja akár a nyilvánosság előtt is a véleményét, de a kétharmados törvényeknél a frakció többségi döntése mindenkire nézve kötelező.

Jelezte, a frakció alapszabályát - amely erről rendelkezik - a ciklus elején, ellenszavazat nélkül, egyhangúlag fogadták el.

Balla György közölte: büntetés csak kétharmados jogszabályoknál van, "feles törvények" esetén a Fidesz és a KDNP több mint 30 fős többséggel rendelkezik, így "feles szavazásnál" a frakcióvezetés akár 20-25 képviselő távozását is engedélyezheti.

Távol maradni a frakcióvezető engedélyével lehet külföldi út, betegség vagy más, közéleti feladat miatt. A miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes és a tárcavezetők is egyenként kapnak engedélyt, ha külföldre kell utazniuk, és az érinti a szavazás időpontját - részletezte a frakcióigazgató.

Példaként említette, hogy egy hete is kapott engedélyt a távol maradásra a kormánytagok mellett több olyan kormánypárti képviselő, akik a Fideszt képviselték a CDU-kongresszuson.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig kedden a belgrádi programja miatt kapott engedélyt a távol maradásra. A kormányfő az évben egyébként engedély nélkül soha nem maradt távol szavazástól, és soha nem voksolt a képviselőcsoport álláspontjával szemben - tette hozzá.

"Hétfőn több képviselőtársunk a frakció döntésével szemben szavazott kétharmados törvénynél", így Bencsik János, Dankó Béla és Aradszki András - közölte Balla György, megjegyezve, hogy mivel Aradszki András a kereszténydemokrata frakció tagja, rá a KDNP szabályzata vonatkozik, így bármilyen büntetést kizárólag a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szabhat ki rá.

A frakcióigazgató tájékoztatása szerint a fideszes Bencsik Jánosra és Dankó Bélára azonban szavazásonként százezer forintos pénzbüntetést rónak ki, az összeget pedig a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet kapja meg.

A parlamenti honlap adatai szerint Bencsik János a hétfői határozathozataloknál tartózkodott a szociális ellátásról szóló törvény módosításánál, a trafikok dohánybeszerzését korlátozó törvényjavaslatra - és összegző módosító indítványára - pedig nemmel voksolt.

Dankó Béla a közszolgálati médiaszolgáltatásra vonatkozó törvénymódosítás kétharmados többséget igénylő - és végül elvetett - összegző módosító javaslatánál nyomott nemet.

Lázár János: Pokorni Zoltán jelenti az igazi veszélyt a Fideszre

Érdekes "pár(t)beszéd" alakult ki a nap folyamán Lázár János és Pokorni Zoltán között.
"Jól gondolja meg egy politikai veterán, akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki." (Lázár János)
"De mi, akik már lassan a párt veteránjainak számítunk, megtanultuk, hogy csatározás közben sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen módon kötünk majd békét. A politikai családon belüli egyensúly megőrzése azért fontos, mert ez az egyik feltétele annak, hogy a magyar társadalomban tudjunk nyugalmat és kiegyensúlyozottságot teremteni.” (Pokorni Zoltán)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.