Nem jártak el körültekintően

Szembe mentek egymással a vonatok - pénzbüntetést kapott két vasutas

Pénzbüntetésre ítélt a Dunakeszi Járásbíróság hétfőn egy mozdonyvezetőt és egy jegyvizsgálót, mert nem körültekintően indították el tavaly januárban az egyik Csomádról Vác felé induló személyvonatot. A hiba miatt két szembejövő szerelvény alig hetven méterre állt meg egymástól.

2014.10.20 17:01MTI
freedigitalphotos.net/papaija2008

Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője elmondta, hogy a már az első tárgyalási napon megszületett ítélet szerint az elsőrendű vádlottnak, a mozdonyt vezető B. V. P.-nek 275 ezer, a vezető jegykezelőnek, K. I.-nének pedig 180 ezer forintot kell megfizetnie vasúti közlekedés veszélyeztetésének vétsége miatt.

Az ítélet jogerős, mert sem a vád, sem a védelem képviselői nem fellebbeztek. A két vádlott 2013. január 2-án a Nyugati pályaudvarról induló, Vácra közlekedő, körülbelül ötven utast szállító személyvonaton teljesített szolgálatot.

A vonat sötétben, párás, nyirkos időben érkezett a csomádi állomásra. Az utasok le- és felszállása után a vezető jegyvizsgáló annak ellenére adott indulásra kész jelzést, hogy a szemafor fényjelzését nem látta.

A mozdonyvezető pedig körültekintés nélkül, csupán a jegyvizsgálóra hagyatkozva elindította a vonatot. Körülbelül 40 kilométer/óra sebességre gyorsított fel, mire észrevette a megálljt jelző fényt.

A gyorsfékezés ellenére ráfutott a váltóra, felvágta, így a másik irányból érkező vonattal szemben lassult le. A két szerelvény alig hetven méterre állt meg egymástól. Személyi sérülés nem történt, a szerelvényekben anyagi kár nem keletkezett, de a váltó megrongálódott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.