Arthur Troop 100 éve született

A Nemzetközi Rendőr Szövetség alapítójára emlékeztek

A Nemzetközi Rendőr Szövetség (International Police Association - IPA) alapító elnökének, Arthur Troop születésének 100. évfordulójára emlékeztek pénteken Budapesten; az IPA magyar szekciója által szervezett emlékünnepséget Pintér Sándor belügyminiszter nyitotta meg.

2014.12.12 19:19MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A miniszter - aki a rendszerváltást követően maga is az IPA magyar szekciójának alapítója volt - felidézte: 25 évvel ezelőtt Magyarország demokratikus rendőrsége nemzetközi kapcsolatkeresésbe fogott.

Az osztrák rendőrségtől kapták ehhez a legtöbb segítséget 1989-ben, ezek voltak a kezdeti lépések, amelyek után a magyar rendőri kapcsolatok ki tudtak lépni a nemzetközi színtérre és ma már széles kapcsolati hálóval rendelkeznek.

A magyarországi IPA-szekció 1991-ben kezdett el önállóan működni, kialakultak a megyei egységek, illetve a nagyobb rendőrkapitányságokon az önálló egységek.

Pintér Sándor reményét fejezte ki, hogy a fiatalok is ugyanolyan vággyal lépnek a szervezetbe, mint az alapítók, a Belügyminisztérium pedig kész támogatni és segíteni, hogy a fiatal rendőrök is részt vegyenek az egymás lehetőségeinek, technikájának megismerését is lehetővé tévő nemzetközi kapcsolatrendszerben.

Az ünnepségen - amely egy kétnapos konferencia része - 15 ország képviselteti magát, a résztvevők szombaton megkoszorúzzák Jászszentandráson az 1998 augusztusában átadott IPA-emlékhelyet, ahol a szervezet alapítójának szobra is látható.

A jelenleg mintegy 420 ezer tagot számláló, 1950 januárjától működő Nemzetközi Rendőr Szövetségnek Magyarországon csaknem 5 ezer tagja van, az IPA a világ legnagyobb rendőri szervezete.

Arthur Troop munkásságát méltatva az ünnepségen Gal Sharon IPA-alelnök arra hívta fel a figyelmet: a legnagyobb rendőrségi hálózattal az alapító azt célozta, hogy létrejöjjön egy olyan szervezet, amely nemtől, fajtól, nyelvtől, vallástól függetlenül együttműködésen alapul és a kulturális kapcsolatok erősítésében is részt vesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.