Két csoda

Cserháti Zsuzsa- és Máté Péter-emlékest a Symában

Több ízben dolgoztak együtt - most rájuk emlékeznek a mai popzenei színtér kiválóságai december 21-én a fővárosi Syma-csarnokban egy koncerttel.

2014.12.11 17:56MTI
Fotó: Facebook/Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncertek

Máté Péter énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista, mintegy 150 dal szerzője és előadója 1984-ben hunyt el 37 éves korában, Cserháti Zsuzsa énekesnő, előadóművész 2003-ban, 55 évesen. Több ízben dolgoztak együtt, duettjük is volt. Mindkettőjük emlékére szerveztek külön esteket az elmúlt években, december 21-én a Syma-csarnokban egy koncerten idézik fel legszebb dalaikat ismert művészek közreműködésével - közölték a szervezők az MTI-vel.

A produkcióban Cserháti Zsuzsa dalait Tóth Vera és Keresztes Ildikó szólaltatja meg, Máté Péter számait pedig Varga Miklós és Mujahid Zoltán adja elő. Az emlékest háziasszonya is Tóth Vera lesz, aki olyan vendéget is köszönthet a színpadon, aki Cserháti Zsuzsa alkotótársa volt: Horváth Charlie, akivel a Száguldás, Porsche, szerelem című dalt vitték sikerre éppen 30 évvel ezelőtt, 1984-ben.

Az est fellépői hol szólóban, hol párokat alkotva adják elő az örökzöld slágereket, köztük olyanokat, mint az Elmegyek, a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, az Azért vannak a jó barátok vagy a Különös szilveszter. A koncerten Tóth Vera kísérőzenekara (Bérczes Viktor billentyűs, Csóka Péter gitáros, Jász András szaxofonos, Kovács Gergő basszusgitáros és Potesz Balázs dobos) lép fel a négy énekes mögött. A csapat erre az estére ütőhangszeressel, fúvósokkal, vokalistákkal és vonósnégyessel egészül ki.

Máté Péter emlékére először 2007-ben, 60. születésnapján rendeztek koncertet. A dupla telt házas esemény helyszíne a fővárosi Művészetek Palotája volt. Azóta több mint húsz sikeres vidéki Máté Péter-emlékkoncertet tartottak, például Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten, 2012 februárjában a Budapest Kongresszusi Központban volt emlékest. A produkció 2008-ban egy szöuli fesztiválon is szerepelt, ahol az Elmegyek című dal koreai nyelven hangzott el. Cserháti Zsuzsa emlékére 2012 decemberében tartottak emlékkoncertet a Papp László Budapest Sportarénában.


Máté Péter első rádiófelvétele 1967-ben készült, 1973-ban a Hull az elsárgult levél című dala első lett a Made in Hungary táncdalszemlén. Díjat nyert egy írországi tehetségkutató versenyen, Elmegyek című dala - Nicolas címmel - Sylvie Vartan francia sanzonénekesnő előadásában lett világhírű. Írt két musicalt, életében hat hanglemeze jelent meg.

Cserháti Zsuzsa az 1972-es Táncdalfesztiválon vált országosan ismertté, 1978-ban elnyerte a Magyar Rádió Tessék választani! című könnyűzenei versenyének nagydíját, ekkor jelent meg első önálló nagylemeze, 1981-ben a második, majd hirtelen kivonult a magyar könnyűzenei életből, mivel nem akart a Neoton együttes háttérénekese lenni. Csaknem másfél évtizedes vendéglátózás után 1996-ban tért vissza óriási sikerrel, lemezeket készített, elismeréseket kapott, ám az elvárások miatti stresszhelyzetek kihatottak egészségi állapotára, halálát gyomorvérzés okozta.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.