Devizaperek

Első fokon az Eger és Vidékének sem sikerült

Elutasította a Fővárosi Törvényszék pénteken első fokon az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét, amelyet a magyar állammal szemben a devizahitel-szerződések ügyében nyújtott be.

2014.12.08 11:05MTI

A takarékszövetkezet perében a törvényszék szeptemberben az Alkotmánybírósághoz fordult azzal, hogy a devizahitel-szerződések egyes kérdéseit rendező - a per alapjául szolgáló törvény ellentétes az alaptörvénnyel. Az Alkotmánybíróság novemberben kihirdetett határozatában elutasította a bíróság beadványát, így a korábban felfüggesztett per folytatódhatott.

A bíró a hétfői határozatban egyúttal 254 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte a felperes pénzintézetet. Hozzátette: az ítélet ellen 8 napon belül lehet fellebbezni, 2,5 millió forint illeték befizetése mellett.

A szóbeli indoklás szerint a takarékszövetkezet általános szerződési feltételei (ászf) egyik vizsgált időszakban sem feleltek meg az átláthatóság, az egyértelmű és érthető megfogalmazás és a tételes meghatározás elveinek. Olyan általános fogalmakat tartalmaznak, amelyek a fogyasztók számára nem voltak követhetők, az oklisták nem voltak zártak - mondta a bíró.

Az ítélet szerint 2009. augusztus 1. napja után már jobban megfelelt az ászf a törvényi feltételeknek, a felmondhatóság elve már érvényesült ekkor. Azonban a szimmetria, a ténylegesség és arányosság elveinek ekkor is csak részben felelt meg a felperes ászf-je - közölte a bíró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.