NANE

Erőszak családon belül: az Isztambuli Egyezmény jelenthet megoldást

Az Európa Tanács 47 tagállamából eddig 37 ország írta alá az egyezményt (a magyar Országgyűlésnek még jóvá kell hagynia), közülük 15-en már ratifikálták is.

2014.12.05 08:58MTI

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása komplex megoldást nyújtana a nők elleni és a családon belüli erőszak jelenségére, hiszen a dokumentumot hosszú nemzetközi egyeztetés után, a rendelkezésre álló legmodernebb kutatások illetve kiértékelt jó gyakorlatok alapján hozták létre - hangsúlyozta Tóth Györgyi, a NANE Egyesület elnöke.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormánya ez év tavaszán írta alá az egyezményt, most már csak az Országgyűlésnek kell ratifikálnia ahhoz, hogy a magyar jog részéve váljon.

Az emberi jogi megközelítésű dokumentum az érintettek jogait figyelembe véve próbálja szabályozni a családon belüli erőszak jelenségét, többek közt speciális intézmények létrehozásával és szakemberek képzésével. Emellett kötelezi az államot olyan speciális szolgáltatások nyújtására is, amelyek a nők elleni erőszak megelőzését és felszámolását szolgálják. Ennek része többek között, hogy az adott országok hatósági dolgozói megfelelő képzést kapjanak a témában és az intézményrendszerek is átalakuljanak. A különböző átalakításokat és a feladatok végrehajtását nemzetközi szakértői csoport ellenőrzi majd.

Az Európa Tanács 47 tagállamából eddig 37 ország írta alá az egyezményt, közülük 15-en már ratifikálták is.

A NANE számos programot szervez annak érdekében, hogy felhívja a döntéshozók és a közvélemény figyelmét az egyezmény törvénybe iktatásának fontosságára. Ilyen a december 10-ig tartó 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen elnevezésű rendezvénysorozat is, amelynek keretében a téma nemzetközi és magyar szakértői a napokban egy konferencia keretében számoltak be tapasztalataikról - emelte ki az elnök. A fórumon Joanna Goodey az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (European Union Agency for Fundamental Rights) képviseletében az ügynökség által végzett, a nők elleni erőszak különböző formáit vizsgáló reprezentatív felmérésre hivatkozva a képzések, a társadalom érzékenyítésének fontosságát és a támogató csoportok, valamint az érdekvédő szervezetek elengedhetetlen munkájáról beszélt.

A NANE Egyesület vezetője elmondta, áldozatokat segítő projektjeik pedig arra világítottak rá, hogy az áldozatokkal foglalkozó szakembereknek kulcsszerepük van a bántalmazók és az áldozatok felismerésében, valamint abban, hogy hatékonyan lépjenek fel az erőszakkal szemben. Tóth Györgyi hangsúlyozta, a témával foglalkozó hatékony és szakszerű médiakommunikáció szerepe is elengedhetetlen, amelynek legfontosabb eleme az áldozatok biztonságának, méltóságának és érdekeinek védelme.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.