Diplomáciai probléma

McCain-kijelentés - A kormányszóvivő újra elítélte a szenátor szavait

A magyar kabinet nevében a kormányszóvivő viszont azt üdvözölte, hogy "végre nagykövet érkezik" Magyarországra az Egyesült Államokból.

2014.12.04 17:12MTI

Kovács Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy John McCain ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban amerikai idő szerint szerda este kiadott közleményében.

A kormányszóvivő szerint az, hogy McCain szenátor mennyire van tisztában a magyarországi helyzettel, részben kiderül azokból a klisékből és mondatokból, amelyeket megint használt.

Kovács Zoltán azt mondta, "mi napnál világosabban látjuk, hogy az elmúlt években oly sokat sulykolt, alapvetően csak a minket kritizáló álláspontot tükröző kijelentések mögött (...) többségében az ismeret hiánya" áll.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor 2008-ban hősnek nevezte McCaint, a szóvivő azt válaszolta: a szenátort a katonai fogságban szerzett tapasztalatai vitathatatlanul nemzeti hőssé teszik az Egyesült Államokban, a más ügyekben fennálló nézeteltérés nem befolyásolja a személyes érdemeit.

McCain szenátor Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos kijelentéséről Kovács Zoltán azt mondta: bíztak benne, hogy az amerikai politikus nem a magyar kormányfőre vonatkoztatva tette az ominózus kijelentését, mert nincs oka így nyilatkozni. Teljes mértékben elfogadhatatlan, amit mondott, a szenátor szavait a magyar kormány mélységesen elítéli - közölte.

Emlékeztetett egyúttal, hogy Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szintén elhatárolódott a szenátor több kijelentésétől is.

A kormányszóvivő egyben üdvözölte, hogy Colleen Bell személyében "végre nagykövet érkezik" Magyarországra az Egyesült Államokból.

Hozzátette, a két ország közötti politikai nézeteltéréseket a legmagasabb politikai, diplomáciai szinten kell megoldani.

John McCain arizonai republikánus szenátor az új amerikai nagykövet kinevezéséről tartott keddi szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek". Azt mondta: "nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.