Jog, gyakorlat

Megvan az AB elnökének személyére tett javaslat

Lenkovics Barnabás alkotmánybírót javasolja az Alkotmánybíróság (Ab) következő elnökének Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2014.11.28 16:23MTI
Fotó: FB/Alkotmánybíróság

Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökét titkos szavazással, az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával választja meg. A szavazás december 1-jén, a napirend elfogadása után lesz.

Paczolay Péternek, az Ab jelenlegi elnökének megbízatása 2015. február 24-én jár le, utódját három hónappal korábban meg lehet választani az Ab tagjai közül.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke csütörtökön azt mondta az MTI-nek: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, akit más törvény nem nevesít.

Az Ab-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga - tette hozzá. A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meg fogja hallgatni, de döntési jogosultsága nincs a testületnek - jelezte Gulyás Gergely.

Az Alkotmánybíróság elnökét az Ab tagjai közül választja meg az Országgyűlés a képviselők kétharmadának igen szavazatával. Az elnök megbízatása alkotmánybírói hivatali idejének lejártáig tart. Lenkovics Barnabást 2007. április 21-én választották meg alkotmánybírónak 9 évre, mandátuma 2016 áprilisában jár le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.