Fővárosi Közgyűlés

Visszafizetik a fővárosi roma oktatási központra kapott 900 millió forintot

Az intézményt a VIII. kerületben, a Szentkirályi utca 7. szám alatt akarta a főváros kialakítani, erre 2014. december végéig volt lehetősége.

2014.11.26 10:47MTI
Forrás: youtube.com

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén úgy döntött, visszafizeti a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ kialakítására kapott 900 millió forintos állami támogatást, mert a központ nem fog megvalósulni.

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozása érdekében a Fővárosi Önkormányzat és az Önkormányzati Minisztérium 2009-ben kötött támogatási szerződést, a megvalósítást az állam 900 millió forinttal támogatta. Az intézményt a VIII. kerületben, a Szentkirályi utca 7. szám alatt akarta a főváros kialakítani, erre 2014. december végéig volt lehetősége.

A Belügyminisztérium novemberben tájékoztatta a fővárost a támogatási szerződés felmondásáról, levelében jelezve, hogy a központ tervezettek szerinti létrehozásának meghiúsulásában kormányzati döntések is szerepet játszottak. A kormány szándékai szerint egy állami tulajdonú gazdasági társaság látja majd el a feladatot.

A Fővárosi Közgyűlésnek döntést kellett hoznia a feladat lezárásáról, és a 900 millió forint visszafizetéséről.

Az előterjesztés vitájában Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője azt mondta, veszteség a főváros és a fővárosi romák számára, hogy nem valósult meg a központ. Gy. Németh Erzsébet (DK) is sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen döntést kell meghoznia a közgyűlésnek hat év után.

Tarlós István főpolgármester hozzászólásában azt mondta, nem az elmúlt hat évben nem valósult meg az intézmény, hanem az elmúlt 25 évben.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), józsefvárosi polgármester úgy fogalmazott, a fővárosi roma közösség örül a döntésnek, és azt a józsefvárosi roma kisebbségi önkormányzat is támogatja. Mint mondta, az épületet sem korábbi funkciója, sem elhelyezkedése nem teszi alkalmassá arra, hogy a fővárosi romák számára integrált oktatási, kulturális központtá váljon.

Jelezte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma tervei szerint az ország több pontján létesül majd roma oktatási és kulturális központ.

A közgyűlés végül a kormánypárti képviselők 20 igen szavazatával, az ellenzékiek tartózkodása mellett fogadta el az előterjesztést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.