Gálán adták át a hallgatóknak

Több mint százan nyerték el idén a Roma Oktatási Alap ösztöndíját

Több mint száz roma egyetemista és főiskolás nyert támogatást a 2014/2015-ös tanévre a Roma Oktatási Alap magyarországi ösztöndíjpályázatán. Az ösztöndíjakat gálán adták át a hallgatóknak pénteken Budapesten.

2014.11.07 16:23MTI
MTI/Kovács Attila

Szira Judit, a 13 európai országban jelen lévő alap (Roma Education Fund) igazgatója az eseményen az MTI-nek elmondta: az idén csaknem 1500 hallgató nyert el ösztöndíjat, közülük 110 Magyarországon.

Mint mondta, az elsőévesektől a doktori, PhD-hallgatókig minden roma hallgató számára nyitott pályázat elbírálásakor a tanulmányi eredményen túl fontos szempont, hogy a pályázónak mennyire intenzív a kapcsolata a roma közösséggel. A kilencedik alkalommal meghirdetett pályázaton Magyarországon az idén 153-an indultak, a 110 nyertesből nyolcvan nő.

A szervezet tájékoztatása szerint a nyertes pályázók közül a legtöbben bölcsészhallgatók, de sokan folytatnak jogi, pénzügyi, pedagógiai, egészségügyi és mérnöki tanulmányokat.

A támogatott hallgatók ösztöndíjat kapnak, emellett a költségtérítéses képzésben részt vevők tandíját is átvállalják. A gálán több korábbi ösztöndíjas is felszólalt.

Pukoli Dániel neurológus szakorvos azt hangsúlyozta, hatalmas jelentősége volt családja támogatásának és tanárai előítélet-mentes segítségének tanulmányai során. Farkas Franciska színésznő - aki az októberben bemutatott Viktória - A zürichi expressz című film főszerepét alakítja - arra hívta fel a hallgatók figyelmét: "el kell viselni azt, ha valaki más, vagy ha másként néz rád, neked kell nyitottnak lenned".

Schuller Csaba szociológus hallgató pedig azt mondta: "ezeket a lépéseket nem teszi meg helyettünk senki, ha mi nem szólunk azok helyett, akik nem kerülhetnek egyetemre, akkor nem szól senki".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.