Rendszeres szakmai kapcsolat

Szakmai együttműködés a hatékonyabb igazságszolgáltatásért

Az igazságügyi tárca az általa vezetett államtitkárságon keresztül tart rendszeres szakmai kapcsolatot a Kúriával, az Országos Bírósági Hivatallal, az ügyészséggel, továbbá az igazságszolgáltatási tevékenységben részt vevő kamarákkal.

2014.11.17 15:09MTI

Az igazságszolgáltatás hatékonyságának, gyorsaságának növelését, az egységes, kiszámítható ítélkezési gyakorlat és a jogbiztonság erősítését szolgáló szakmai együttműködésről beszélt Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a XX. jubileumi Kriminálexpón Budapesten hétfőn a tárca tájékoztatása szerint.

Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárság vezetője szerint a joggyakorlat-elemzésre épülő szakmai együttműködés a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és az államtitkárság között jelentősen hozzájárulhat az igazságszolgáltatás gyorsaságának és hatékonyságának növekedéséhez, valamint a jogbiztonsághoz.

Patyi Gergely elmondta, hogy az igazságügyi tárca az általa vezetett államtitkárságon keresztül tart rendszeres szakmai kapcsolatot a Kúriával, az Országos Bírósági Hivatallal, az ügyészséggel, továbbá az igazságszolgáltatási tevékenységben részt vevő kamarákkal.

A cél az alkotmányos együttműködés elmélyítése, ahol szükséges és lehetséges, kiterjesztése az igazságszolgáltatás független, pártatlan és hatékony, magas szakmai színvonalú működése érdekében.

A jogszabály az igazságügyért felelős miniszter feladatává is teszi, hogy a bírói ítéleteket elemezze, közreműködjön a joggyakorlat továbbfejlesztésében és az ítélkezési gyakorlat egységességének biztosításában, és amennyiben szükséges, jogegységi eljárás lehetőségének felvetése - fejtette ki az államtitkár.

A törvény előtti egyenlőség elve alapján alapvető alkotmányos követelmény, hogy a bírósági határozatok az ügyek egyedisége miatt legyenek eltérőek, ne pedig például azért, mert az ország különböző pontjain születtek meg - jelentette ki Patyi Gergely, aki szerint a tárca és az igazságszolgáltatás együttműködésében "van még ki nem használt potenciál". Az igazságügyi politika egyik alapvető célkitűzése az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom növelése - hangsúlyozta az államtitkár.

Patyi Gergely beszélt arról is, hogy a végrehajtási szervezet működésével kapcsolatos problémákat jelzik például a túlzott eljárási költségek, illetve a végrehajtók esetenként jogszerűtlen intézkedéseinek sérelmezése.

Az államtitkárság a végrehajtói szervezet felügyeletének szigorításáért javaslatot dolgozott ki a törvény módosítására. A javaslat célja a jogszerűség, a hatékonyság, az etikus végrehajtói magatartás megvalósítása erősebb kontroll segítségével.

Az igazságügyi szakértői tevékenységről szólva az államtitkár elmondta: kiemelt cél a hatékony kamarai rendszer kialakítása, a közfeladatok ellátásához szükséges források megteremtése, az etikai vizsgálatok hatékony lefolytatásának biztosítása.

A hétfőn elkezdődött háromnapos XX. Kriminálexpót Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese nyitotta meg, szervezője hagyományosan a Legfőbb Ügyészség és az Ügyészek Országos Egyesülete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.