Program

Nyitott bíróság: negyvenezren ismerkedtek az igazságszolgáltatással

Az előadások nagy hangsúlyt fektetnek például a fiatalkori áldozattá válás, a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények kérdéseire.

2014.06.04 14:32MTI

A Nyitott bíróság program 2012 novemberi indulása óta több mint negyvenezer általános, középiskolai és a felsőoktatásban tanuló diák vett részt az igazságszolgáltatást bemutató rendezvényeken - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szerdán, amikor a programról tanácskoztak a Magyar Igazságügyi Akadémián.

Az OBH elnöke, Handó Tünde által meghirdetett program célja, hogy az igazságszolgáltatást közelebb hozza az iskolásokhoz. A diákok iskolai foglalkozásokon előadásokat hallgathatnak az igazságszolgáltatásról, bírósági sétákra is mehetnek, és részt vehetnek tárgyalásokon, börtönlátogatásokon, perszimulációkon.

Az előadások nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalkori áldozattá válás, a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés vagy éppen a diákság jogainak és a munka világába való belépésének a kérdéseire. Az érdeklődők a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, a felnőtt korú tanulók pedig büntetés-végrehajtási intézményekbe is ellátogathatnak.

A távlati tervek között szerepel, hogy a tantervbe is beépüljenek a jogi alapismeretek, mert ma már a mindennapi élethez nélkülözhetetlen a polgári jog, a munkajog, a cégjog, a bank- és biztosítási jog vagy éppen a szabálysértési jog elemi szintű tudása.

A program egyik fontos célkitűzése a fiatalok körében bemutatni és népszerűsíteni a bírósági mediációt (közvetítést) és a helyreállító igazságszolgáltatást, azaz azt, hogy a felek a drága és időigényes bírói utat csak a legszükségesebb esetekben vegyék igénybe.

A Nyitott bíróság programba a szervezők egyre több iskolát szeretnének bevonni. Tavaly országszerte több mint harmincezren, idén az első negyedévben pedig már tízezren vettek részt a rendezvényeken, és csaknem félezer bíró, bírósági titkár, fogalmazó foglalkozott velük - olvasható a közleményben.

A program sikerét az is bizonyítja, hogy nemzetközi szinten érdeklődnek iránta, hasonló programot terveznek indítani például Olaszországban, Romániában és Bulgáriában - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.