Szabad péntek, szabad szombat...?

KDNP: vasárnaponként csak a családi vállalkozások üzletei tartsanak nyitva!

A KDNP megfelelő megoldásnak tartaná a "szabad vasárnapra", ha a hét utolsó napján - néhány kivétellel - csak a családi vállalkozások üzletei lehetnének nyitva.

2014.10.31 16:05MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/artur84 - ma.hu

A kisebbik kormánypárt ezt pénteken közölte, miután frakciójuk az általuk régóta szorgalmazott szabad vasárnap bevezetésének előkészítéseként megbeszélést folytatott a munkavállalói szervezetek részéről Sáling Józseffel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökével, a Munkástanácsok Országos Szövetségét vezető Palkovics Imrével és Székely Hajnalkával, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével.

A KDNP közleménye szerint a tanácskozás résztvevői támogatták kezdeményezésüket, amely "meglátásuk szerint a többség elvárásainak megfelel a munkavállalói és a fogyasztói oldal részéről is".

"A megbeszélésen kikristályosodott, hogy megfelelő megoldás lenne, ha vasárnaponként a vásárlói igényeket a családi vállalkozások által működtetett üzletek szolgálnák ki" - írták, jelezve ugyanakkor, hogy az egyeztetésen részt vevők rögzítették: különböző közhasznú szolgáltatásokat nem érintene a korlátozás. Ezek között említették a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a virágüzleteket és a pékségeket.

A kereszténydemokraták hangsúlyozták: kezdeményezésük célja, hogy a héten az egyetlen általános pihenőnap minden családnak biztosítsa az együtt töltött idő lehetőségét. "Bízunk benne, hogy több európai ország - például Ausztria és Németország - mellett, ahol régóta és jól működik ez a rendszer, hazánkban is zökkenőmentesen bevezethető a szabad vasárnap intézménye" - tették hozzá.

A Magyar Nemzet pénteken arról írt, úgy tudják, hogy a jövő héten kerül a kabinet elé a nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag.

A lap birtokában levő javaslat szerint jövő év március elsejétől a hét utolsó munkaszüneti napján nem tarthatnának nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnének a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, míg a pékáruboltok külön szabályok alapján nyitva lehetnének vasárnap is. Ezek a szaküzletek vasárnaponként délig fogadhatnák a vásárlókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.