Budapest

Meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat a temetők

Az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben péntektől vasárnapig ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok segítik a közlekedést.

2014.10.29 11:34MTI

Meghosszabbított nyitva tartással, 7 órától 20 óráig várják a látogatókat péntektől hétfőig a budapesti temetők mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából - tájékoztatott a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

A közlemény szerint az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben péntektől vasárnapig ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok segítik a közlekedést.

Az ünnepek alatt gépjárművel tilos behajtani a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. Az Új köztemetőbe ezen időszak alatt díjmentesen lehet behajtani.

Ha a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi, az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatókat szállító gépjárművet időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe - tették hozzá.

Rendkívül indokolt esetben a temető vezetője vagy megbízottja a "nagyon idős, illetve járóképtelen, de mozgáskorlátozott igazolvánnyal nem rendelkező" embert szállító gépkocsit beengedheti a temetőbe 7 és 12 óra között, a gyalogosforgalom függvényében - olvasható a közleményben.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. arra kéri a mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat, hogy az ünnepek alatt lehetőség szerint 7 és 12 óra között keressék fel a temetőket.

A közlemény szerint a temetőkben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítanak, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon. Péntektől vasárnapig az Új köztemetőben mentőautó is készenlétben áll.

Szombaton lesz mindenszentek, vasárnap pedig halottak napja.

Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ünnep Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.