Menedék

Szombaton kezdődik a hajléktalanok téli ellátása

A krízisidőszak végéig, jövő tavaszig a rászorulóknak mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésére.

2014.10.30 15:05MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Országosan éves szinten 9644 szálláshely áll rendelkezésre - éjjeli menedékhely és hajléktalan személyek átmeneti szállása - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t. Mint írták, ebből több mint 5000 szálláshely Budapesten van.

Közölték, ezen kívül a téli időszak ellátásához 1462 többlet férőhely áll rendelkezésre, ami a várható megnövekedett igénybevételt el tudja látni.

Emellett országosan 7325 férőhellyel működnek nappali melegedők, Budapesten több mint 3800 férőhellyel. 228 férőhellyel működik a hajléktalanok rehabilitációs intézménye, és 460 férőhellyel hajléktalanok otthona.

A jelenleg rendelkezésre álló - állandó és időszakos - férőhelyek száma az előző év adataihoz viszonyítva számottevően nem változtak - közölte a tárca.

Tájékoztatásuk szerint az igénybevételi adatok alapján 2014 nyári időszakában a szállásnyújtó intézmények - éjjeli menedékhely és hajléktalan személyek átmeneti szállása - meglehetősen magas kihasználtsággal működtek, de a száz százalékot sehol sem haladták meg. A nappali melegedők kihasználtsága meghaladta a száz százalékot.

Az intézmények kihasználtságával kapcsolatban általánosságban meg kell jegyezni, hogy az egyes intézménytípusok kihasználtsága eltérően alakul az év különböző időszakaiban, téli időszakban nagyobb igénybevételi igény jelenik meg főként a nappali melegedők, éjjeli menedékhelyek iránt - írták.

A tárca közölte, a hajléktalan emberek ellátását az éves működésen túl kiegészítő források is támogatják. Ez 2014-ben 372 millió forint.

Minden eddiginél korábban, már októberben támogatáshoz jutottak a hajléktalanellátók, így időben felkészülhetnek a téli krízisidőszakra. 2014 májusában jelentek meg a pályázati felhívások a hajléktalan személyek ellátásának megszervezésére külön a Közép-magyarországi régióban, és külön a konvergencia régiókban, valamint a diszpécserszolgálatok működtetésére.

A tág becslések alapján körülbelül 20-25 ezer emberről beszélhetünk hajléktalanként, akik közterületeken, zöldterületeken, magánterületeken, valamint hajléktalan szállásokon élnek. A hajléktalan emberek hozzávetőleg fele a fővárosban, és fele vidéken él, jellemzően a megyei jogú városokban. Budapesten 10-12 ezer embert érint a hajléktalanság - olvasható a tárca által az MTI-nek adott tájékoztatójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.