Egyház

Ma ülésezik a Zsidó Közösségi Kerekasztal

Zárt ülést tart ma délelőtt a Zsidó Közösségi Kerekasztal. Négy témajavaslatot ajánlottak megvitatásra.

2014.09.09 07:40MTI

A Kormányzati Információs Központ augusztus 14-én közölte az MTI-vel, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezi a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását szeptemberre.

Erre reagálva Heisler András, a Mazsihisz elnöke örömét fejezte ki, hogy "a kormány miniszteri szinten kívánja folytatni kapcsolatát a zsidó közösséggel".

A Mazsihisz és tizennégy zsidó szervezet képviselői közös levelet írtak Lázár Jánosnak, amelyet augusztus 28-án az MTI-hez is eljuttattak. A levélben a zsidó szervezetek arra kérték a kormányt, hogy a kerekasztal összehívása előtt két héttel a meghívott szervezetek kapják meg a javasolt napirendet, hogy közös döntésükkel, javaslataikkal kiegészíthessék azt". A Heisler András által aláírt levélben négy témajavaslat szerepelt: a Sorsok Háza projekt jövője, az oktatás területén kialakított és eredményes együttműködés továbbfejlesztése, a zsidó civil élet támogatása, valamint a progresszív zsidó egyházak státusának megvitatása.

A levél szerint a zsidó közösségek egyeztetésén a résztvevők a Sorsok Háza projekttel kapcsolatban úgy foglaltak állást, hogy amennyiben nem kapják meg a kiállítás részletes forgatókönyvét, annak tartalmáért nem tudnak felelősséget vállalni.

A zsidó szervezetek levelükben azt is kérték, hogy a kiállítás oktatási anyagainak elkészítésébe vonják be az általuk felkért szakembereket is, egyben felajánlották szakmai segítségüket azok összeállításában", valamint, hogy a kiállítás "tárlatvezetőinek képzésében és kiválasztásában szerepet kapjon a zsidó oldal".

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára szeptember 3-án az MTI-nek azt mondta, a Miniszterelnökség nyitott minden olyan téma megvitatására, amelyet a zsidó közösségek javasolnak a kerekasztal ülésére.

A helyettes államtitkár elmondta, Lázár János augusztus közepén, amikor kezdeményezte a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását, négy témára tett javaslatot. Ezek a témák a holokauszt-túlélők szociális helyzetének rendezése, a holokauszt megjelenítése a köznevelésben, az antiszemitizmus figyelemmel kísérése, valamint a zsidó temetők kegyeleti és örökségvédelmi helyreállítása.

Latorcai Csaba arra emlékeztetett, Lázár János miniszter már akkor kérte Heisler Andrást, hogy ha szükségesnek tartja, fogalmazzon meg további javaslatokat. Latorcai Csaba kijelentette: a Miniszterelnökség minden olyan kérdés megtárgyalására nyitott, amely a hazai zsidó közélet szempontjából a zsidó közösségek szerint meghatározó.

Ugyanakkor a helyettes államtitkár megjegyezte, hogy a zsidó szervezetek által megvitatásra javasolt témák között több olyan is van, amelyben az elmúlt időszakban - információi szerint - egyezség született. Ilyen például az oktatási együttműködés és a Sorsok Háza projektje, amelynél a megállapodás szerint figyelembe veszik a holokauszt nemzetközi szakértőinek észrevételeit - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy zsidó szervezetek a kerekasztal rendszeres összehívását kérik a kormánytól, Latorcai Csaba úgy reagált: "nyitott kapukat döngetnek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.