Naponta 70 millió forint kár

Szijjártó és Varga keresi a rést az uniós embargó bástyáján?

"Átmeneti megoldás lehet a közvetlen direkt támogatások európai uniós kifizetése, de az egész szankciós politika felülvizsgálatára és átgondolására van szükség."

2014.08.22 11:27MTI

A Blikk a Külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írja, Szijjártó Péter külgazdasági miniszterhelyettes találkozót kezdeményezett Nyikolaj Fjodorov orosz agrárminiszterrel, hogy az orosz-magyar kereskedelmi kapcsolatokról tárgyaljanak.

Oroszország az EU szankcióira reagálva a magyar mezőgazdasági termékekre is behozatali tilalmat rendelt el, ami naponta 70 millió forint kárt okoz a magyar termelőknek a kimaradó export miatt.

A lap arról is beszámol, hogy a Magyar Kereskedőház Zrt. arra kapott utasítást a kormánytól, hogy minél előbb próbáljanak új exportpiacokat szerezni.

A Földművelésügyi Minisztérium is keresi a megoldást: a minisztérium államtitkára az MTI szerint arról beszélt pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, hogy azokban az országokban, amelyek beszállíthatnak Oroszországba, vélhetően hiány keletkezik, tehát a magyar termékeknek ott helye van.

Ilyen ország például Szerbia, ahol az államtitkár tájékoztatása szerint már folytak tárgyalások arról is, hogyan lehetne a meglévő mintegy 400 szerb-magyar vegyesvállalat számát emelni, hogy kellő volumenben lehessen megoldani a szállítási kérdéseket.

A magyar kormánynak van egy felelőssége, az orosz piacnak pedig van egy ínsége, nekünk pedig van nagyon sok almánk, és sok olyan mezőgazdasági termékünk, amely piacot keres - mondta Nagy István. Arról is beszélt, hogy más országok is keresik a lehetőségeket, és ha nem lépünk időben, akkor kialakulnak Oroszország felé más utak, például Törökországból vagy Kínából.

Az államtitkár megemlítette azt is, hogy a földművelésügyi tárca vezetője két-három héten belül Moszkvában tárgyal majd az orosz mezőgazdasági miniszterrel, hogy áttekintsék a kialakult helyzetet.

Az uniós szankciók sértik a magyar gazdaság érdekeit, a szankciókra adott orosz válasz magyar vállalkozásokat sodorhat, és sodor már bajba - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken egy budapesti díjátadón.

"Fontos kérdés, hogy mit gondolunk a demokratikus értékekről és az országok szuverenitásáról, ebben a magyar kormány álláspontja világos" - fogalmazott Varga Mihály.

Kiemelte ugyanakkor: nemzetgazdasági miniszterként fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy az orosz-ukrán konfliktusra adott uniós válasz sérti a magyar gazdaság érdekeit, kockáztatja annak a növekedésnek a folytatását, amelyet a magyar gazdaság elért.

A kormány folyamatosan egyeztet a vállalkozói érdekképviseletekkel. Folyamatosan figyelik, hogyan lehet a magyar vállalkozásoknak segíteni, hogyan lehet új piacokat, illetve olyan közvetítőket találni, amelyek ezt a remélhetőleg csak átmeneti szankciós helyzetet feloldják, és a magyar termékeket el tudják juttatni az orosz és ukrán piacokra - hangsúlyozta a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.