Megküzdöttünk érte

Szijjártó: a demokráciát nem tőlünk kell félteni

"A demokráciát és az európai értékeket egészen biztosan nem tőlünk, közép-európai szabadságszerető népektől kell félteni, hiszen mi nagyon sokat harcoltunk és küzdöttünk azért, hogy demokráciában, az európai értékek szerint élhessük az életünket. Ezért pedig tisztelet illeti a közép-európai nemzeteket, köztük a magyart."

2014.08.20 08:35MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Ha valaki úgy fogalmaz meg kritikát mással szemben, hogy azt semmilyen konkrétummal sem támasztja alá, akkor legkevésbé sem az európai értékek mentén cselekszik - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel, az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nyilatkozatára reagálva.

Szijjártó Péter hozzátette: Michael Roth homályos általánosságokra utalgató megszólalását nehéz nem politikailag motiváltnak tekinteni.

"A demokráciát és az európai értékeket egészen biztosan nem tőlünk, közép-európai szabadságszerető népektől kell félteni - folytatta az államtitkár -, hiszen mi nagyon sokat harcoltunk és küzdöttünk azért, hogy demokráciában, az európai értékek szerint élhessük az életünket. Ezért pedig tisztelet illeti a közép-európai nemzeteket, köztük a magyart."

Magyarország és Németország egymás stratégiai szövetségesei - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

"Ennek egyértelmű bizonyítéka a folyamatosan rekordokat döntő kereskedelmi forgalmunk, valamit az a mintegy hatezer, hazánkban működő német vállalat, amely 300 ezer magyar embernek ad munkát és 2010 óta hatmilliárd eurót fektetett be Magyarországon."

Ezek a tények önmagukban hiteltelenítik Michael Roth általánosságokra hivatkozó kritikáit - véli az államtitkár.

Michael Roth szociáldemokrata politikus a Der Tagesspiegel című liberális német lap online kiadásában, a Magyarország rossz irányban halad címmel közölt interjúban azt mondta: "kételkedem abban, hogy a jelenlegi magyar kormány annyira ragaszkodik az EU alapértékeihez, amennyire az okvetlenül szükséges lenne".

A német államminiszter az 1989-es határnyitásra utalva arról is szólt: "25 év után is minden okunk megvan arra, hogy köszönetet mondjunk a magyaroknak", hiszen országuk "a szabadság kapuja volt az NDK sok polgárának", és a magyarok hozzájárulása nélkül sokkal tovább tartott volna Németország egységének helyreállítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.