Betegellátás

Sziget-mérleg: méhen kívüli terhesség, tályogok, túladagolás

A Sziget Fesztivál ideje alatt 155 beteget láttak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumában.

2014.08.18 17:25MTI

Az intézmény közlése szerint még az utolsó estét követő reggelen is voltak "szigetlakók", akik intézményükben búcsúztatták a bulizással töltött hetet.

A betegek több mint 90 százalékát a kórházi ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték, de volt néhány súlyosabb eset is, mint például méhen kívüli terhesség, műtétet igénylő törések, tályogok, alkohol- és drogtúladagolás.

A legfiatalabb ellátott fesztiválozó 1998-ban, míg a legidősebb 1972-ben született. A kórház egyúttal azt is alátámasztotta, hogy a budapesti Sziget "igazi európai fesztivál", ugyanis - mint írták - a 155 beteg között "csupán" 39 volt magyar, a hollandok közül 40-en kerültek a honvédkórházba, a legtávolabbi beteg Új-Zélandról érkezett.

Kitértek arra is, hogy a Sziget Fesztivál közönségének azon része, aki kórházi ellátásra szorult, sok esetben érvénytelen biztosítással rendelkezett, vagy nem volt nála a biztosítást igazoló kártyája. Ebben az esetben a kórház kizárólag az életmentő ellátásokra lenne jogosult - emelték ki, hozzátéve: "természetesen emberiességi megfontolásokból" mind a 155 beteget ellátták. Tették ezt annak ellenére, hogy az előző években hasonló módon megjelent betegek ellátásának költségét a mai napig nem kapta meg az intézmény - olvasható a közleményben.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ többször kezdeményezte a Sziget Fesztivál vezetőinél, hogy más tömegrendezvényekhez hasonlóan ők is kössenek megállapodást velük, melynek keretében azon betegek is ellátást kaphatnak, akiknél nincs ott a biztosítást igazoló kártya - jegyezte meg a kórház, hozzátéve: remélik, "a jövő évben ennek a megállapodásnak a megkötését már a Sziget Fesztivál anyagi helyzete nem fogja megakadályozni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.