Önkormányzat 2014

Határon túli magyarok, hajléktalanok is lehetnek jelöltek

Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, de rájuk szavazhatnak, ha jelöltként indulnak, vagyis akár határon túli magyarok, hajléktalanok is lehetnek jelöltek, akár főpolgármester-jelöltek is.

2014.08.13 12:49MTI
freedigitalphotos.net/Mantas Ruzveltas

Az alaptörvény szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak passzív választójoguk van: választhatók, de nem szavazhatnak.

Ez azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet Magyarországon bejegyzett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár. Ahhoz, hogy akár a határon túli magyarok, akár a hajléktalanok jelöltként indulhassanak a voksoláson, kérniük kell regisztrációjukat a központi névjegyzékbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.