BKF

Életvezetést, növényismeretet is tanulhatnak a rabok Baracskán

Bizonyítványt az Országos Képzési Jegyzékben szereplő ,,Kertfenntartó" rész-szakképesítésről kaptak.

2014.08.13 06:30MTI

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola állította össze a baracskai fogház rabjainak kertfenntartó-képzési programját. A fogvatartottak konfliktuskezelést, életvezetési módszereket is tanulhatnak.

Négyszáz órás szakmai oktatás után sikeresen teljesítette vizsgáit az a 18 fogvatartott, aki kertfenntartó képzésben vett részt a baracskai székhelyű Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az érintettek írásbeli, szóbeli és gyakorlati feladatokat oldottak meg: vizsgaeredményeik átlaga meghaladta a négyest. Bizonyítványt az Országos Képzési Jegyzékben szereplő ,,Kertfenntartó" rész-szakképesítésről kaptak.

Az elítéltek nem csak a növénytan és kertápolás alapismereteit sajátították el. Részt vettek tanulást segítő tréningen és olyan órákon, amelyeken a szabadulásuk utáni életvezetésükhöz, például a lakásfenntartáshoz kaptak tanácsokat. Az oktatók személyiségük fejlesztésében is segítettek nekik egyebek között konfliktuskezelő és kommunikációs tréningekkel. Állampolgári és jogi ismereteik is bővültek, mert az átfogó képzési programnak ez szintén része volt.

Maguk az elítéltek is örültek a képzéseknek. Egyikük azt mondta, hogy ugyan nehéz volt latinul is megtanulni a növények neveit, ám szabadulása után a bizonyítvánnyal valószínűleg könnyebben el tud helyezkedni. Egy másik fogvatartott azt emelte ki, hogy a tanórákkal gyorsabban ment a börtönben nagyon lelassult idő, de az oktatás arra is jó volt, hogy később jobban szervezze életét.

Baracska mellett a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben is hasonló képzési program zajlott. A fogvatartottaknak személyre szabott szakoktatási programot a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola állította össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.