Önkormányzat 2014

A vidéki vállalkozásokat tekinti stratégiai parnerének az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) a helyi civil közösségek és a vállalkozói kedv erősítésében látja Magyarország jövőjét, és nem a nagyvállalatokat, hanem a családi gazdálkodókat, valamint a vidéki kis- és közepes vállalkozásokat tekinti stratégiai partnerének.

2014.08.08 17:05MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Sallai R. Benedek, a párt országgyűlési képviselője Kiskunhalason a Megmaradás és megélhetés helyben: az LMP vidékfejlesztési és munkahely-teremtési terve című eseményen arról beszélt, hogy a Bács megyei város a párt vidékjárásának első állomása.

Ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy 2018-ig a lehető legtöbb magyarországi településen „lássanak élő LMP-st”. Mostani megszólalásukat különösen időszerűvé teszi, hogy az elmúlt hetekben dolgozók százait bocsátották el azok a nagyvállalatok, amelyekkel a kormány korábban stratégiai megállapodást kötött - mondta.

Jelezte: az elmúlt negyed évszázad legjelentősebb társadalmi problémája, hogy miként tudnak megélni és boldogulni a vidéken élők. Az eddigi válaszok helytelenségét igazolják egyebek mellett azok a kutatások is, amelyek alapján a vállalkozói kedvet tekintve az uniós tagországok között utolsók vagyunk – fogalmazott.

„Mindez különösen annak tükrében követel az eddigi centralizált vidékpolitikától eltérő szemléletet, ha figyelembe vesszük a magyar vidék gazdag természeti erőforrásait, és nem feledkezünk meg arról sem, hogy a napjainkban pályázati támogatások nélkül működésképtelen térségek évszázadokon át önfenntartók voltak” – fogalmazott.

Sallai R. Benedek kijelentette: ma lépten-nyomon tapasztalható kedvezőtlen beidegződés, hogy „mindenki mástól: az uniótól, az országgyűlési képviselőtől vagy éppen a polgármestertől várja a megoldást”.

Az LMP szerint viszont éppen a vidék civil szerveződéseinek támogatása, a vállalkozói kedv erősítése, a helyi erőforrások hatékonyabb kiaknázása és a kreatív kezdeményezések ösztönzése indíthatja el hazánkat a tartós és fenntartható fejlődés útján.

Az őszi önkormányzati választásokról szólva a politikus az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: miközben meggyőződésük, hogy a Lehet Más a Politika „összes tartaléka vidéken van”, nem akarnak minden településen önálló jelölteket indítani.

„Nem célunk pártkatonákat ültetni a képviselői helyekre, illetve polgármesteri székekbe, ugyanakkor készek vagyunk támogatni politikai ideológiáktól független, a helyi civil szféra iránt elkötelezett, tisztességes és rátermett embereket” – húzta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.