Önkormányzat 2014

Az NVB foglalkozik a fővárosi kompenzációs lista ügyével

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén úgy döntött, következő ülésein megvizsgálja, vajon a fővárosi kompenzációs listáról "kieső" jelölt visszalépése mennyiben érinti a kompenzációs lista sorsát.

2014.08.08 14:16MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az NVB ülésén Litresits András, az MSZP delegáltja hívta fel a figyelmet arra, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján nem egyértelmű, hogy amennyiben a fővárosi kompenzációs listáról kiesik egy polgármester-jelölt (például azért, mert visszalép), a kiesés milyen hatással van a már nyilvántartásba vett listára.

A jogszabály szerint ugyanis a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz.

Fővárosi kompenzációs listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a fővárosi kerületek több mint felében polgármesterjelöltet állított, a fővárosi kompenzációs listán a jelölőszervezetnek a kerületi polgármesterjelöltjei és a főpolgármester-jelöltje szerepel jelöltként.

A jogszabály ugyanakkor rögzíti azt is, hogy a listaindítás jogát nem érinti, ha a nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelölt visszalépett vagy kiesett. Litresits András arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály - az egyéni választókerületi jelölt kiesésével ellentétben - nem tartalmaz rendelkezést arra az esetre, ha a kompenzációs listán szereplő polgármester-jelölt lép vissza.

A kérdés lényege, hogy amennyiben a polgármester-jelölt visszalépése miatt a szükséges 12 alá csökken a jelölőszervezet által állított polgármesterek száma a fővárosban, az eredményezi-e már nyilvántartásba vett kompenzációs lista "kiesését" is.

Litresits András emlékeztetett rá: 2010-ben az országgyűlési választáson az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételénél már adódott hasonló helyzet, akkor Csapody Miklós a lista bejelentése után, de még nyilvántartásba vétele előtt jelezte, lemond a jelöltségről és emiatt első fokon a Fővárosi Választási Bizottság nem is vette nyilvántartásba a párt fővárosi listáját.

Az NVB tagjai pénteki ülésükön úgy döntöttek, a jövő heti ülésen foglalkoznak a kérdéssel, érinti-e a kompenzációs listaállítás jogát a polgármesterjelölt visszalépése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.