Keszthelyen

Átadták az első korszerűsített zalai mentőállomást

Az eddigi nyolcból öt mentőállomást újítanak fel, és két újat is építenek Zala megyében, ahol a keszthelyi az első korszerűsített állomás.

2014.08.08 13:25MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

Czirner József, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) operatív igazgatója elmondta: Zalában évente mintegy 26 ezer feladatot látnak el a mentők.

A gyorsabb vonulást, a betegellátás minőségének javítását is szolgálja, hogy a megyében lévő nyolc mentőállomás közül ötöt korszerűsítenek, ezek sorában elsőként a keszthelyi készült el.

Zalalövőn és Söjtörön új állomást építenek, e településeken két-két új mentőautó áll majd szolgálatba - tette hozzá. Lórántfy Mária, az OMSZ regionális orvos igazgatója felidézte, hogy a Balaton-parti városban 1934-ben állították üzembe az első mentőautót, s a kezdeti heti egy-kettővel szemben ma már évente csaknem ötezer esetet látnak el a térségében.

Jelenleg Keszthelyen öt mentőtiszt, 13 mentőápoló és ugyanennyi sofőr dolgozik egy-egy, 24 órában készenlétben álló eset- és rohamkocsival, továbbá két nappali szolgálatos mentőjárművel.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a keszthelyi kórház és a mentőállomás korszerűsítése is mutatja azt a kormányzati szándékot, hogy szüksége van a térségnek egészségügyi fejlesztésekre.

A számos turista is indokolja ezeket a lépéseket - jelentette ki. Az OMSZ helyszínen kiosztott háttéranyaga szerint egyéb beruházások mellett országosan 22 új mentőállomás épül és 60 meglévőt korszerűsítenek, továbbá 178 eset- és rohamkocsit, illetve 22 mentőorvosi kocsit is üzembe állítanak.

A projekt csaknem 11 milliárd forint értékű, ebből a keszthelyi beruházás 27,8 millió forint volt, amely főként műszaki korszerűsítéseket jelent, de ezen túlmenően egy új mentőautót is szolgálatba állítottak.

Az MTI kérdésére Lórántfy Mária beszámolt arról is, hogy több más megyéhez hasonlóan Zalában jelenleg nincs főállású mentőorvos, ezt a feladatot részmunkaidőben foglalkoztatott orvosok látják el. A megyében öt főállású mentőorvost tudnának alkalmazni, illetve mentőtisztekre is szükség lenne, de komoly problémát eddig nem okozott a szakemberhiány.

Beszélt arról is, hogy a Zalalövőn tervezett új mentőállomás helyén jelenleg régészeti feltárások zajlanak, ami némileg késlelteti az építkezés megkezdését, Söjtörön viszont napokon belül eredményt hirdethetnek a kivitelezői közbeszerzési pályázaton. A remények szerint a két új zalai mentőállomás a jövő tavaszra készülhet el - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.