400-500 új buszt szereznek be

150 milliárdból korszerűsítik az autóbuszparkot

Az elöregedett autóbuszpark korszerűsítésére 150 milliárd forintnyi megemelt keret áll rendelkezésre, amelyből a következő években évi 400-500 új busz beszerzésére nyílik lehetőség.

2014.04.23 12:23MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a buszpark megújítása azért is indokolt, mert a közösségi közlekedés nagyobb hányada a közutakon zajlik, a vasút csupán a települések 26 százalékát érinti.

Hozzátette: az elmúlt időszakban az autóbuszt rekonstrukciós programjának végrehajtására elsősorban a főváros és az agglomeráció autóbuszparkjának cseréjén volt a hangsúly, ennek során 300 új, az utasok kényelmét magas fokon szolgáló kocsi áll üzembe, közülük 150 már közlekedik is - tette hozzá.

A tárca törekvése, hogy a magyar közlekedés versenyképességét fokozza, ennek érdekében az EU előírásainak is megfelelően környezet kímélő, az üzemanyag felhasználásban takarékos autók váltsák fel az elavultakat - utalt rá az államtitkár.

Az új kocsik beszerzésére közbeszerzési pályázatokat írnak ki, ezekben a hazai gyártók is jó eséllyel indulhatnak. Völner Pál elmondta, a következő években megvalósítandó stratégia a vasúti és az autóbusz közlekedés közötti egészséges egyensúly arányának megteremtését célozza meg.

Kiemelt figyelmet fordít a tarifarendszer kiépítésére és a közösségi közlekedés vonzóbbá tételére, például a csatlakozásoknál a vonat-busz menetrend összehangolására, amivel az utasok időt takaríthatnak meg.

Az Országos Személyszállítási Konferencia szakmai programja a BUSEXPO kiállítással egészül ki, amelyen a helyközi személyszállításra, turisták utaztatására kifejlesztett legmodernebb autóbuszok mutatkoznak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.