Már az életükért küzdöttek

Veszélyes baktérium támadott a kukoricásban

Egyszerű gyomorrontásnak hitték, később azonban már az életükért küzdöttek azok a napszámosok, akik leprospirózissal betegedtek meg az elmúlt hét során.

2014.08.06 09:49ma.hu
freedigitalphotos.net/arztsamui

Összesen hét ember került kórházba, közülük hárman még mindig orvosi megfigyelés alatt állnak, mivel szívüket támadta meg a fertőzés. A múltkori petrezselyem-ügy után most egy újabb megbetegedés sorozat ütötte fel a fejét a megyében.

Az Új Néplap információi szerint több ember is kórházba került, miután kukoricát címereztek. Hogy pontosan hol fertőződtek meg leptospirózissal egyelőre nem tisztázott, annyi biztos, hogy jelenleg is három embert tartanak megfigyelés alatt a debreceni Kenéz Gyula kórházban. –

Hányinger és hasmenés, rosszullét és negyven fokos láz, ezek voltak a tüneteim, amikor a család orvost hívott hozzám – mondta el kórházba kerülésének okait egy férfi, akit az elmúlt héten előbb a karcagi, majd onnan a debreceni klinikára szállítottak. – Az orvosok azt mondták, feltételezhetően leptospirózissal betegedtünk meg, melyet valószínűleg rágcsálóktól kaptunk el, miközben a kukoricaföldön dolgoztunk.

Állítólag ez a baktérium az állatok vizeletével terjed, és mivel a nagy esőzések miatt fel volt ázva teljesen a talaj, nem tudtunk cipőben, csizmában dolgozni. Ezért mezítláb jártuk a földet, ahol a kisebb horzsolásokon, sebeken keresztül megfertőződhettünk – mesélte.

A férfi hozzátette, akkor fordult kritikusra az állapota, amikor a betegség a szívét támadta meg, amelynek következményeként nagyon leesett a vérnyomása, szívritmuszavarok jelentkeztek.

A szobában nem ő az egyetlen, egy másik munkás is hasonló, de súlyosabb formában fertőződött meg. Hogy mikor térhetnek haza, egyelőre nem tisztázott. Az Új Néplap információi szerint Tiszaburán és Tiszaszőlősön tapasztaltak megbetegedéseket.

Egy helybéli asszony elmondása szerint rövid időn belül már egész Tiszabura tudott az esetről. Többen úgy vélték, nem egy bakteriális fertőzés áll az események hátterében, hanem mérgezés. Ezt az állítást egyértelműen cáfolták azoknál a betegeknél, akik jelenleg orvosi megfigyelésen állnak. – Amint tudomásunkra jutott az eset, azonnal megindítottuk a vizsgálatot az ügyben – mondta el a lap megkeresésére dr. Sinkó Káli Róbert megyei tiszti főorvos.

– Jelenlegi adatok szerint két személyt Karcagon és hármat Debrecenben tartanak megfigyelés alatt leptospirózis gyanújával, igaz a laborvizsgálatok eddig nem igazolták. Ez egy bakteriális fertőzés, amelyet jellemzően rágcsálók, kutyák terjeszthetnek.

Az emberek úgy fertőződhetnek meg vele, ha mezítláb olyan helyen, vízben járnak, ahol a fertőzött, hordozó állatok a vizeletüket ürítik, és a kisebb horzsolásos, vágott sebeken, nyálkahártyákon keresztül bejut a szervezetbe a kórokozó.

A betegségre jellemző a hirtelen kezdődő magas láz, borzongás, hidegrázás, izom, -izületi fájdalmak csatlakozhatnak a kezdeti tünetekhez. Kötőhártya vérbő, ritkán foltos kiütés úgynevezett erythema jelenik meg testszerte, ami csupán egy-két napig tart.

Attól függően, milyen típusáról van szó vese, máj és szívelégtelenséget is okozhat, amely súlyos esetben a betegek elhalálozásához is vezethet. De leszögezem, jelen esetben erről szó sincs – hangsúlyozta dr. Sinkó Káli Róbert.

A megyei tiszti főorvostól a lap munkatársai megkérdezték, hogy a betegek állapotát okozhatta-e mérgezést, ahogy ezt oly sokan emlegetik az érintett településeken, de ezt az állítást egyértelműen cáfolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.