Nem dokumentált kollekció

Veszélyes baktériumok és vírusok gyűjteménye egy amerikai laboratóriumban

A nem dokumentált kollekció 327 gondosan tárolt fiolát tartalmazott. A fiolákon olyan kórokozók neve volt feltüntetve, mint a dengue, influenza és rickettsia.

2014.07.17 10:17MTI
freedigitalphotos.net/vitasamb2001

A napokban egy amerikai szövetségi laboratóriumban hat fiola himlővírust felfedező tudósok további több mint háromszáz fiolát találtak, amelyeken súlyosan fertőző vírusok és baktériumok neve szerepel.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) szerdai bejelentése szerint a nem dokumentált kollekció 327 gondosan tárolt fiolát tartalmazott. A fiolákon olyan kórokozók neve volt feltüntetve, mint a dengue, influenza és rickettsia.

A múlt héten a hatóságok arról számoltak be, hogy az ötvenes évekből származó hat fiolányi himlővírus került elő egy szövetségi laboratóriumból, egyéb mintákat nem említettek.

Peter Marks, az FDA biológiai igazgatóhelyettese hangsúlyozta: mindent elkövetnek, hogy kiderüljön, miért maradtak ilyen sokáig észrevétlenül ezek a minták. A fiolákat, köztük a himlővírus feliratot viselőket a Washington környékén lévő Országos Egészségügyi Intézet területén találták meg az FDA által 1972 óta használt laboratóriumok egy hűtőszobájának sarkában, 12 kartondobozban.

A hivatal szakemberei szerint a minták 1946 és 1964 között gyűltek össze, a laboratórium tudósai dolgoztak azokkal. Karen Midthun, az FDA biológiai igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezeket az anyagokat ilyen sokáig nem fedezték fel.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a fiolák előkerülése után a hivatal szakemberei helyesen jártak el azok kezelésében, nyomban értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek azonnal biztonságba helyezték a fiolákat és megállapították, hogy érintetlenek voltak, nem kerülhetett ki belőlük kórokozó.

Az FDA tudósai közölték: egyelőre nem tudják, hogy az újonnan fellelt fiolákban tényleg azok a kórokozók vannak-e, amelyek fel vannak rajtuk tüntetve. A hivatal országos vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy van-e még valahol olyan hűtőegység, ahol bármilyen elfeledett mintát tárolnak.

A szakemberek 32 szövetmintát és nem fertőző vírusmintát megsemmisítettek, számos felcímkézetlen fiolát vizsgálatra továbbítottak az amerikai közegészségügyi intézetbe (CDC), a megmaradt 279 mintát pedig biztonságba helyezték.

A himlővírus felfedezése egy hónapon belül már a második eset volt, amely súlyos hiányosságokra világított rá a halálos kórokozók kezelésével kapcsolatban. Korábban kiderült, hogy lépfeneminták átszállításakor véletlenül élő baktériumtörzsek is átkerültek a CDC egyik laboratóriumából egy olyan alacsonyabb biztonsági fokozatú másikba, ahol erre nem voltak felkészülve, így potenciálisan több tucatnyi laboratóriumi dolgozó volt kitéve a kórokozónak.

A himlőt 1977-ben világszerte felszámolták, a kórokozó mintáit egy nemzetközi egyezmény alapján már csak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellenőrzése alatt álló két raktárban szabad őrizni: a CDC atlantai központjában és Oroszországban, a novoszibirszki Állami Virológiai és Biotechnológiai Kutatóközpontban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.