Gázai konfliktus

KKM: a V4 továbbra is csak a tárgyalásos megoldást tartja elfogadhatónak

Bár úgy tűnik, nem lesz sikeres a tűzszüneti megállapodás a gázai konfliktusban, a visegrádi országok ragaszkodnak a tárgyalásos megoldáshoz.

2014.07.15 19:00MTI

Takács Szabolcs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) politikai igazgatója kedden közölte: kedden a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) külügyminisztériumainak politikai igazgatói egyeztettek Nisszim Ben-Sitrittel, az izraeli külügyminisztérium főigazgatójával, közigazgatási államtitkárával Visegrádon. A találkozó még a júniusban véget ért magyar V4-elnökség programjában szerepelt, de az eredetileg áprilisra tervezett eseményt az izraeli diplomaták sztrájkja miatt el kell halasztani - emlékeztetett.

A diplomata kiemelte: a konzultáció jelentőségét az adta, hogy az utóbbi időben nagyon intenzívvé vált a V4 politikai igazgatóinak kapcsolattartása különböző külső országokkal, és a visegrádi országok külpolitikai együttműködése egyre látványosabb. A világ sok részén "egyre jobban figyelnek ránk" - tette hozzá.

Úgy vélte, Izrael mind a négy országnak nagyon fontos partnere.

Takács Szabolcs hangsúlyozta: a találkozó jelentőségét erősíti, hogy az elmúlt időben ismét kiéleződött az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktus, ami mindenképpen indokolttá tette az egyeztetést a visegrádi országok és Izrael között arról, hogy az izraeli kormány miként ítéli meg a helyzetet és milyen megoldásokat lát elképzelhetőnek ahhoz, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz, a békés rendezéshez, továbbá arról, hogy ehhez a V4 hogyan járulhat hozzá például az EU fórumain.

Felidézte: reggel még kicsit optimistábbak lehettek, mert úgy tűnt, hogy egyiptomi közvetítéssel egy tűzszüneti megállapodás léphet életbe, de kora délutánra kiderült, hogy ez a tűzszünet nem lesz tartós: a rakétatámadások Izrael irányába folytatódtak, és az izraeli hadsereg azt a parancsot kapta, hogy erre válaszoljanak.

Takács Szabolcs elmondta: a V4 tagjai kizárólag a politikai, tárgyalásos konfliktusrendezést tartják elfogadhatónak.

Kitért arra is, hogy a találkozón beszéltek a térség többi válsághelyzetéről, és a politikai megoldás mellett foglaltak állást ezekben a kérdésekben is, ahogyan az ukrajnai válság ügyében is.

A diplomata közölte: az iraki helyzettel kapcsolatban azt állapították meg, hogy az ország területi egységének fenntartása fontos, továbbá az országot alkotó valamennyi etnikai közösség és a mérsékelt politikai erők szempontjainak érvényesülniük kell.

Iránt illetően pedig a V4 országai arra jutottak, hogy minél hamarabb rendezni kell a nukleáris kérdés még nyitott elemeit, és remélhetőleg az ügyben folytatott tárgyalások előbb-utóbb elvezetnek egy átfogó és mindenkinek elfogadható megállapodáshoz - vélekedett Takács Szabolcs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.