A törvényjavaslat nem szolgálja az emberek érdekei

Devizahitelek - Fodor a jogrendszert félti, az LMP a négy évet fájlalja

"A Kúria árfolyamrésről és az egyoldalú szerződésmódosításról szóló döntései alkotmányossági problémát jelentenek, amelyek a Ház előtt fekvő törvénnyel együtt kiszámíthatatlanná teszik a jogrendszer gazdasági részét."

2014.07.04 11:23MTI

A Magyar Liberális Párt (MLP) továbbra is ellenzi a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatot, mert véleményük szerint az nem szolgálja az emberek érdekét és nem fogja őket hosszú távon segíteni - jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnöke.

A független Fodor Gábor azt mondta, hogy ha a kormány az elmúlt napokban felvázolt úton indul el, akkor az súlyos gazdasági problémákat okozhat.

Bodnár Zoltán, a párt gazdaságpolitikai főtanácsadója arról beszélt, hogy a Kúria árfolyamrésről és az egyoldalú szerződésmódosításról szóló döntései alkotmányossági problémát jelentenek, amelyek a Ház előtt fekvő törvénnyel együtt kiszámíthatatlanná teszik a jogrendszer gazdasági részét. Hangsúlyozta, ha egy, az államilag ellenőrzött és rendkívül szigorúan szabályozott pénzügyi szektorban, az állami felügyelőhatóság jóváhagyásával folytatott gyakorlatról "egyik pillanatról a másikra" azt mondhatja a Kúria és az Országgyűlés, hogy az jogszerűtlen, az azt mutatja, hogy kiszámíthatatlan a jogi környezet és nincsenek biztonságban a befektetések.

Példanélkülinek nevezte, hogy a jogszabály visszamenőleges hatállyal átírja az elévülési idő jogi szabályait. Hozzátette, hogy az elfogadás után az államfőnek nem lenne szabad aláírnia a törvényt, hanem legalább alkotmányossági kontrollt kellene kérnie, "még akkor is (...), hogyha ettől az Alkotmánybíróságtól nagyon sok alkotmányvédelmet a gazdaság területén nem lehet várni".

Az LMP véleménye szerint fontos elfogadni a devizahiteleseket megsegítő csomagot, de kár, hogy erre a lépésre csak "látszatintézkedésekkel" eltelt négy év után kerül sor - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

A pártelnök kitért arra, hogy pártjuk két módosító javaslata viszont nem kerülhet be a törvénybe. Korábban indítványozták, hogy ne csak az egyoldalú kamatemeléssel szerzett haszon járjon vissza a károsultaknak. Eszerint ha a pénzintézet elmulasztott kamatot csökkenteni, akkor azt is vissza kellett volna téríteni.

Felhívta a figyelmet, hogy emellett elvileg a bankok is érvényesíthetnek követelést a korábban lejárt szerződések birtokosaival szemben. Az LMP szerint viszont ennek az elévülési szabálynak aszimetrikusan kell érvényesülnie, tehát ki kellett volna mondani, hogy azt nem lehet a fogyasztó terhére értelmezni - közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.