Módosítva

Egy évre enyhítette a Kúria Hunvald György börtönbüntetését

Egy évre változtatta a Kúria harmadfokon Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros egykori polgármestere börtönbüntetését az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben kedden.

2014.07.01 10:15MTI

A volt polgármestert bűnösnek mondta ki a bíróság további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében, ezzel módosítva a másodfokú ítéletet a Gál György és társai, köztük Hunvald György ellen indult perben.

A Kúria hatásköre az első- és a másodfokon hozott eltérő döntések felülvizsgálatára terjedt ki. Gál György volt szabad demokrata önkormányzati politikus és Hunvald György esetében a kiszabott szabadságvesztésben nem volt eltérés, előbbit nyolc és fél évre, utóbbit másfél évre ítélték.

A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket.

Korábban, az ítélet meghozatala előtt:

MTI Fotó: Kovács Tamás (archív)

Elkülönítették a hűtlen kezelés vádpontjait a volt erzsébetvárosi polgármester esetében A Kúria végzésében elkülönítette azokat a vádpontokat, amelyekben Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselőt, egykori erzsébetvárosi polgármestert hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség.

Hunvald György védője kedden újságíróknak elmondta: bizonyos vádpontokat különítettek el, amelyekben az erzsébetvárosi önkormányzat ellen elkövetett hűtlen kezeléssel vádolták a volt polgármestert. Ennek az az oka, hogy két büntetőeljárás folyik az ügyészség megfontolása miatt.

Hunvald György ellen két büntetőeljárás folyik egy bűncselekmény miatt. Ez tarthatatlan helyzet - jelentette Sebes Péter, a volt politikus védője.

Mint kifejtette, a Kúria ezeket a részcselekményeket elkülönítette, és egységesen egy bűncselekmény miatt egy bíróság fog dönteni, feltehetően ősszel a Fővárosi Törvényszék, ahol a másik büntetőeljárás éppen folyik.

Hunvald Györggyel szemben e cselekmények miatt nem lesz ítélet a Kúrián - tette hozzá.

Közölte: hivatali visszaélések ügyében azonban - zömmel lakások kiutalása és egy másik ügy miatt - minden bizonnyal ítélet születik.

A Kúria védői indítványra döntött az elkülönítésről. Ezt követően tanácskozási szünetet rendeltek el.

Mint Sebes Péter elmondta, a hűtlen kezelés vádpontja, amelyet az erzsébetvárosi önkormányzat sérelmére követett el az ügyészség szerint Hunvald György, részben tanácsadó szerződésekre, részben pedig másfajta, az önkormányzat sérelmére elkövetett cselekményekre vonatkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.