Kiakadtak

Pethő András és György Péter is távozik az Origótól

Felmondott az Origo vezérigazgatójának Pethő András is, miután hétfőn Sáling Gergő főszerkesztőt leváltották, de György Péter, az Origo egyik alapítója is távozik a laptól. Lázár szerint csak az ország érdekeit védi.

2014.06.04 17:45ma.hu

Pethő András is felmondott az Origo vezérigazgatójának, miután hétfőn menesztette Sáling Gergő főszerkesztőt – írja a hvg.hu. A 444.hu információi szerint György Péter, az Origo egyik alapítója is távozik a laptól.

A hvg.hu értesülési szerint az egész ügy kirobbanásához Pethő András Lázár János milliós hotelszámláiról írt cikke vezetett, illetve az ezt megelőző, az adatok megszerzéséért folyó per. Mint ismeretes, Pethő András 2005 óta dolgozott az Origóban, egy külföldi ösztöndíj elnyerése után pedig 2013-ban az Egyesült Államokban a Washington Postnak is írt. Oknyomozó munkájáért két évvel ezelőtt Soma díjat nyert.

Ezzel együtt György Péter, maga az alapító sem marad az Origónál. Elmondása szerint Sáling Gergő főszerkesztő kirúgása után nem tehet mást, minthogy 18 év után otthagyja az újságot. Sáling Gergő főszerkesztő politikai indíttatású kirúgásával szerinte letért az újság a valódi újságírásról, emiatt nem kíván a továbbiakban részt venni az Origo munkájában.

György Péter esztéta a kezdetektől fogva meghatározó szerepet vállalt az Origo körül. Az ezred forduló előtt ő végezte a lényegi előkészületeket. Miután 1996-ban tanácsadó lett a Matávnál, az ő tanácsára kezdett a cég vezetősége nyitni az internet és tartalomszolgáltatás felé, majd az Origo első szerkesztőségének vezetőit is ő hívta a Matávhoz - írta a 444.hu.

Az Origo Zrt. közlése szerint Sáling Gergő, az Origo.hu főszerkesztője közös megegyezéssel távozik a médiavállalattól, miután a portál a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az integrált tartalom előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi az eddigi tartalomirányítási szervezetét. Az új főszerkesztő Pálmai L. Ákos, aki mindössze négy éve dolgozik az Origo Zrt. Televíziós és Webvideó üzletág irányítójaként.

A 444.hu arról írt korábban, hogy Sáling Gergőnek felmondtak az Origónál. A lap szerint nem Sáling teljesítményével volt gond. Megjegyzik, hogy érezhető feszültséget okozott a szerkesztőség és a tulajdonos körül a Lázár-ügyön túl például az, hogy a választások idején az Origo (más lapokkal együtt) szolidaritást vállalt a 444, a Cink, a Hír 24 és a Magyar Narancs mellett, miután ezeket a lapokat nem engedték be a Fidesz választási rendezvényére.

Az ország érdekeivel ellentétes lenne Lázár?

Lázár János azért fizette vissza három utazásának kétmillió forintos költségét, mert el akarta kerülni, hogy nyilvánosságra kerüljön azok neve, akikkel külföldi utazásai alatt találkozott. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán miniszterjelölti meghallgatása előtt újságíróknak nyilatkozva hozzátette, az ország érdeke, hogy ezek a tárgyalások ne kerüljenek nyilvánosságra.

Lázár János azt mondta, a kétmillió forintot azért "bocsátotta a magyar állam rendelkezésére" három, összesen hatnapos külföldi útja után, mert a bíróság arra a próbálta kötelezni, hogy hozza nyilvánosságra ezeknek az utaknak a részleteit.

Mint mondta, a miniszterelnök megbízásából utazott, a magyar állam érdekében álló hivatalos tárgyalásokat folytatott és olyanokkal találkozott, akik Magyarország szempontjából kiemelten fontosak, "hazájuknak megbecsült gazdasági vagy politikai szereplői, ott köztiszteletben álló emberek".

Úgy folytatta: "a bíró szerintem hozott egy tarthatatlan döntést", nem fogadta el azt a Miniszterelnökségi álláspontot, hogy az az ország érdeke, hogy ezek a tárgyalások ne kerüljenek nyilvánosságra.

Lázár János azt mondta, a bíró álláspontját nem tudja megváltoztatni, de szerette volna azt elkerülni, hogy nyilvánosságra kelljen hoznia azoknak az embereknek a nevét, akikkel találkozott, mert meggyőződése szerint ez ellentétes lenne Magyarország érdekeivel. "Ha ez kétmillió forintba kerül, akkor kétmillió forintba kerül" - tette hozzá.

Egy múlt keddi bírósági tárgyaláson kiderült, "közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt". A bíró a tárgyaláson részítéletet is hozott, kimondta, hogy a két útról Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia.

A nem jogerős döntés ismertetése után Lázár János jelezte, hogy lemond a "törvényben biztosított utazási költségtérítéseiről", és a három utazáson felhasznált kétmillió forintot a költségvetés "rendelkezésére bocsátja".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.