Belendült a kormány

Hogyan tovább, magyar újságírás?

Az Origo főszerkesztőjének elbocsátása nem pusztán személyi változás, a magyar média rendült meg (reklámadótól függetlenül).

2014.06.03 14:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Engedje meg az olvasó, hogy egy kis betekintést adjunk az újságírói világba. Naponta szinte kezelhetetlen mennyiségű közlemény érkezik a médiamunkáshoz, a hírbőség olyan nagy, hogy kénytelenek vagyunk válogatni az olvasók felé tárni kívánt tartalmak között. Ennek módja természetesen szerkesztőségenként más és más, de ami talán minden újságíróban egyezik, hogy messziről felismeri a bullshit-szöveget. Mert kibukik ám, mint penészes sajt a szupermarket polcáról; hogy csak egy példát említsünk: a - természetesen "piacvezető" - "innovatív" vállalat, amely ki akarja használni a szerkezeti egységeiben létező "szinergiákat", gyakran az elbocsátásokat próbálja magyarázni, a karcsúsítást kevésbé keserű tablettaként beadni.

És hogy miért ezzel kezdtünk neki az Origo főszerkesztőjének sajnálatos elbocsátásáról szóló cikkünkbe? Nos, íme, a portál ma reggel történtekkel kapcsolatos közleményének egy mondata: "Az átszervezés célja a hatékonyabb és szinergiákat jobban érvényesítő szervezet kialakítása". A teljes közlemény ezen az oldalon olvasható el.

Sáling Gergő, korábbi főszerkesztő tehát nem a Fidesszel szembeni leleplező cikkek (például Lázár János fácánvadászata, utazási költései) miatt vesztette el állását - hivatalosan: távozott közös megegyezéssel -, hanem azért, hogy hatékonyabban működhessen a szervezet. Aminek az eddigi főszerkesztő - a fentiek szerint - kerékkötője volt. (Megszólalt egyébként a kirúgott főszereksztő, itt olvasható.)

A reklámadó nélkül is viharos időszakot él meg a magyar média kicsiny, pártkötődésmentes szelete, de a fentiek tükrében még nehezebb lesz tovább egyensúlyozni. De ameddig van rá olvasói igény, addig tartalom is lesz - a java önökön múlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.