Félmilliós szállás

Lázár János lemond utazási költségtérítéseiről

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár lemond a "törvényben biztosított utazási költségtérítéseiről".

2014.05.28 08:58MTI

Lázár János szerdán az MTI-nek küldött közleményben reagált így az origo.hu cikkére.

A hírportálon kedden este megjelent írás szerint egy az origo által indított per tárgyalásán kiderült, hogy "közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt".

A bíró a tárgyaláson részítéletet is hozott, kimondta, hogy a két útról a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia. Döntése nem jogerős.

A Miniszterelnökség a válaszokat azzal hárította el, hogy az államtitkár a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt az utazásokon. A harmadik utazással kapcsolatban a bíró azért is nem döntött, mert arról a kiküldetésről "létezik egy minősített irat".

Ezzel kapcsolatban először a bíróságnak kell döntenie, hogy a milyen körülmények között ismerheti meg annak tartalmát a bíró. Lázár János közleményében hangsúlyozta: az elmúlt két évben a legkevesebbet utazó kormánytagok közé tartozott, ezzel együtt "megtiszteltetésnek tekintem azt a figyelmet, amelyben a média egyes szereplői - most nem részletezendő okból, esetleg megbízásból - részesítenek".

Kiemelte, készséggel áll a "független magyar bíróságok" rendelkezésére utazási szokásainak részleteiről. Az államtitkár közölte, hogy nagyra becsülve a hírportál "elfogulatlan, objektív és korrekt tájékoztatását, értékelve az átláthatóság és a magyar költségvetés védelme érdekében végzett munkájukat", úgy döntött, lemond utazási költségtérítéseiről. Emellett a három utazáson felhasznált kétmillió forintot a költségvetés "rendelkezésére bocsátja" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.