Az MSZP nem halott - csak aludt

MSZP-tisztújítás - Júliusig Tóbiás József irányítja a frakciót

Csak a július 19-ei tisztújítás után lesz vezetője az MSZP parlamenti frakciójának, addig általános frakcióvezető-helyettesként Tóbiás József irányítja a képviselők munkáját.

2014.05.31 16:32MTI

Erről Tóbiás József beszélt szombaton újságíróknak a párt választmányának ülése után.

Megegyezés van arról, hogy a frakcióvezető személyéről az országos elnökség dönt a megalakulását követően - közölte a politikus. A választmány július 19-re írta ki a tisztújító kongresszust, ahol az elnök mellett megválasztják az országos elnökség tagjait is.

Tóbiás József elmondta, az általános frakcióvezető-helyettes teljes jogkörrel irányítja a parlamenti képviselőcsoport munkáját.

Úgy értékelte, hogy fontos dolog dőlt el a választmányi ülésen. Az egyik - folytatta -, hogy az MSZP nem halott, a másik, hogy ha aludt is, felébredt. Véleménye szerint felelős vita volt, nem pozíciókról beszélt a választmány, hanem feladatokról.

Tóbiás József közölte, a választmány amellett tett hitet, hogy egy stabil, önbizalommal rendelkező, de a szuverenitását megőrizni képes párt épüljön fel, ehhez szereplők kellenek. A szereplőknek - miután elindult a jelölési folyamat - a következő napokban lehetőségük van arra, hogy feladatra vállalásokat tegyenek és megmérettessék magukat - fogalmazott, majd úgy folytatta: "így fogja tenni Botka László, így fogja tenni Tóbiás József és így fogja tenni bármely más vezetői tisztségre jelölt személy".

Hozzátette: ez egy nehéz időszak lesz az MSZP-nek, de csapatban megmenthető és 2018-ra a jelenlegi rendszer alternatívájaként erős társadalmi beágyazottsággal rendelkező párt lesz.

A Népszabadság információi szerint Tóbiás József az országos párttanács pénteki ülésén nyilvánvalóvá tette, hogy vállalná az elnöki tisztséget, és lelkesen beszélt terveiről, elképzeléseiről.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a választmány ülése után újságíróknak kijelentette: az MSZP elnöki posztjáért nem indul, és azt szeretné, hogy ha olyan politikus vezetné a pártot, aki eddig még nem volt elnök. Mint mondta, egy programot tett le az asztalra, azt "tisztességgel értékelték és meghallgatták" az ülésen. Azt mondta, hogy a program az MSZP alapokról történő újjáépítéséről szól.

A baloldali összefogást firtató kérdésre Hiller István úgy válaszolt, hogy az önkormányzati választásnál "megkerülhetetlennek és szükségesnek" tartja az összefogást, különösen Budapesten a Fidesz új választási rendszerre vonatkozó javaslata miatt. Arra a kérdésre, hogy ez vonatkozik-e az LMP-re, azt mondta, érdemes ajánlatot tenni, de nem vár csodákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.