Bécsből nézve

Csoda volt a rendszerváltás békés lezajlása

Egy autoriter rezsim készen állt a demokratikus választásokra, miközben tudta, hogy azzal elveszítheti a hatalmat.

2014.05.29 13:25MTI
Forrás: Wikipedia

"Csodának" nevezte Németh Miklós volt magyar kormányfő egy bécsi pódiumbeszélgetésen, hogy az 1989-es rendszerváltás békésen zajlott le.

A történelmi fordulópont idején hivatalban lévő miniszterelnök szerda este a magyar nagykövetségen politikus kortársaival együtt emlékezett vissza a 25 évvel ezelőtti eseményekre - olvasható az APA osztrák hírügynökség összefoglalójában.

Németh Miklós egyetértett a jelen lévő Horst Teltschik német diplomatával és Wolfgang Schüssel (Osztrák Néppárt, ÖVP) volt osztrák kancellárral abban, hogy akkoriban nem lehetett érezni, "mekkora mérföldkő" a magyarországi vasfüggöny leomlása.

Miközben tartott a hidegháború, és a NATO-rakéták telepítésére vonatkozó, úgynevezett kettős határozat nyomán nem volt magas szintű diplomáciai találkozó Moszkva és Washington között, a magyar miniszterelnök - Mihail Gorbacsov szovjet elnökkel folytatott tárgyalását követően - 1989 áprilisában nekilátott az ország nyugati határán húzódó drótkerítés felszámolásához. A vasfüggöny lebontásának megkezdését hivatalosan csak május 2-án jelentették be a magyar hatóságok, addig "figyelték", mit lép Moszkva. Németh Miklós ugyanakkor elmondta, Gorbacsovtól garanciát kapott arra, hogy 1956 nem fog megismétlődni.

Teltschik, Helmut Kohl volt német kancellár külpolitikai tanácsadója arról beszélt, számára világos volt, hogy egy történelmi folyamat vette kezdetét a magyarországi reformokkal. A diplomata méltatta Németh "történelmi teljesítményét". Rámutatott: egy autoriter rezsim készen állt a demokratikus választásokra, miközben tudta, hogy azzal elveszítheti a hatalmat. Andreas Oplatka, a budapesti Andrássy Egyetem tanára a rendszerváltáskori eseményekkel kapcsolatban kiemelte Moszkva (hallgatólagos) beleegyezésének fontosságát.

A szomszédos Ausztriában nem is gondolták, hogy a vasfüggöny ilyen gyorsan le fog omlani, az ország az európai uniós tagfelvételi kérelemmel volt elfoglalva - emlékezett vissza Schüssel, aki akkor osztrák gazdasági miniszter volt. A későbbi kancellár az osztrák-magyar határon augusztusban megtartott, általa "főpróbának" nevezett páneurópai piknik óriási szerepét emelte ki a rendszerváltást kísérő események közül.

Németh Miklós és Wolfgang Schüssel is kitért az akkori meghatározó politikusok, Kohl és Gorbacsov között létesült kiváló bizalmi bázisra. Schüssel szerint Kohl mindig kereste a kapcsolatot a volt szovjet elnökkel. Az egykori magyar kormányfő hangsúlyozta: a "nyitottság és minden szereplő bevonása" fontos volt ahhoz, hogy "a csoda működjön".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.