Már megint Gyurcsány a hibás

Hamarosan kiderül, indul-e Mesterházy a pártelnöki posztért

Az MSZP szombati választmányi ülésének történéseitől teszi függővé Mesterházy Attila pártelnök, hogy indul-e a szocialista párt elnöki tisztségéért egy esetleges tisztújítási folyamat során.

2014.05.28 20:35MTI
Forrás: Wikipedia

Mesterházy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán arról is beszélt, hogy elnöki vitaindítójával kezdi el a munkát a szombati ülés, ahol a választásokról tartott értékelése után döntenek arról, elfogadják-e az elnökség lemondását. Ha igen, 45 napos, alulról szerveződő tisztújítási folyamat megy majd végbe a pártban, amelynek során az alapszervezetekben is választást tartanak, majd a folyamat végén, kongresszuson választják meg az elnökséget.

A pártelnök emlékeztetett: alapszabályuk - amely szerinte átfésülésre szorul - nem teszi lehetővé kizárólag az elnökség megújítását.

Közölte azt is: a szombati választmány - akár a tisztújítás megkezdése ellenére is - meghatározhatja az önkormányzati választási kampány stratégiáját, a többi között azt, szükséges-e országos megállapodás megkötése más szervezetekkel. Emlékeztetett: korábban csak helyi szintű megállapodások megkötése mellett foglaltak állást.

Szerinte egy ilyen egyeztetésen már megnevezett főpolgármester-jelöltjük, Horváth Csaba jelölése is a tárgyalóasztalra kerül, és úgy foglalt állást: esélyéről nehéz nyilatkozni, amíg nem tudható, kiket jelölnek más pártok.

Véleménye szerint a párt választási kampányát irányító országos választási bizottság kiegészülhetne olyan tagokkal, akik korábban már részt vettek önkormányzati kampányban.

Mesterházy Attila a korábbi pártelnök, Kovács László által felvetett kollektív vezetésről azt mondta: ennek lehetősége nem szerepel az MSZP alapszabályában. A pártelnök-frakcióvezető bírálta azon kollégáit, akik a sajtóban hozzák nyilvánosságra kritikájukat, mondván: fegyelmezettségre lenne szükség. A véleményeket szerinte a választmányi ülésre kellene tartogatni, a kiszivárogtatások ugyanis ilyen "válsághelyzetben" nem szerencsések.

Mesterházy Attila pártja számára új stratégiát javasolt, amelynek része, hogy meg kell hallgatni az embereket, ők hogyan látják a társadalmi folyamatokat. Úgy vélte: markáns baloldali értékeken alapuló stratégiára van szükség, ezekből pedig olyan közpolitikai megoldásokat kell levezetni, amelyekkel érzelmileg is azonosulhatnak az emberek.

Úgy vélekedett: pártja ott szerepelt rosszul a választásokon, ahol nem kapcsolódott be a helyi közösség életébe. Szerinte inkább a DK vitt el szavazókat az MSZP-től és kevésbé az Együtt-PM, de közölte azt is: minden olyan stratégia, amely az egymás elleni fellépésről szól a baloldalon, Orbán Viktor Fidesz-elnököt erősíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.