Részvét

Áder János részvéttáviratot küldött a belga királynak

A köztársasági elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Fülöp belga királlyal a brüsszeli zsidó múzeumnál elkövetett szombati merénylet miatt.

2014.05.25 16:29MTI
youtube.com

Az államfő azt írta: nagy megdöbbenéssel értesült a zsidó múzeumnál elkövetett merényletről, mely több ártatlan ember életét követelte.

"Belgiumi tartózkodásom zárónapján ezúton szeretném kifejezni, hogy őszintén együtt érzek országa polgáraival, és osztozom az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában" - fogalmazott Áder János.

Szombat délután négy óra előtt pár perccel egy autó állt meg a zsidó múzeum bejáratának közelében, a parkoló autók mellett, majd az utas és a vezető is kiszállt. Ez utóbbi két táskát tett a földre, majd tüzelni kezdett a járókelőkre. Ezt követően visszaült az autóba és elhajtott. Egyes források szerint a támadó be is ment a múzeumba, és ott is lövöldözött. A lövöldözésben három ember halt meg, és egy súlyosan megsebesült.

Véletlenül a közelben tartózkodott Didier Reynders belga külügyminiszter is, és a beszámoló szerint maga is szemtanúja volt a merényletnek. Szintén a közelben tartózkodott a belügyminiszter, Joelle Milquet is, aki pár perccel Reynders után ért a támadás helyszínére, és úgy nyilatkozott: minden arra utal, hogy antiszemita támadás történt.

A belga rendőrség az esettel összefüggésben őrizetbe vett egy embert, és keres még egy gyanúsítottat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap közleményében a legkeményebb szavakkal ítélte el a gyilkosságokat. Az izraeli külügyminisztérium közlése szerint a múzeumnál lelőtt három áldozat közül ketten izraeli turisták voltak. Jigal Palmor szóvivő szerint a két áldozat egy ötvenfős turistacsoporttal járt Brüsszelben. Részletekkel nem szolgált, de az izraeli média híradásai szerint egy tel-avivi házaspárt öltek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.