"Rendészeti eszközökkel történő üldözés"

AVM: 300 millió a hajléktalanok "hatósági üldözésére"

A Város Mindenkié (AVM) csoport szerint a 2013-ban és idén mintegy háromszáz millió forintba kerül az országnak a hajléktalan emberek "hatósági üldözése".

2014.05.21 12:24MTI
freedigitalphotos.net/Mantas Ruzveltas

A csoport egyik hajléktalan aktivistája, Lakatos Bertalanné az AVM szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány és a városvezetőség csak két módját látja a hajléktalanság kezelésének: a "rendészeti eszközökkel történő üldözést" és a bekényszerítést a hajléktalanszállókra.

A rendszerváltás óta egyetlen kormány sem vette komolyan azt, hogy a hajléktalanság valódi megoldása az emberhez méltó lakhatás biztosítása - jelentette ki.

A mintegy háromszázmillió forintos költség nagy részét azoknak a kormányhivatali egységeknek a működtetése teszi ki, amelyekben az életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt hajléktalanokat állítanak elő - közölte.

Szavai szerint idén több mint 32 millió forintot különített el a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy olyan tizenhat tagú csoport fenntartására, amelynek az a feladata, hogy a hajléktalan emberekkel szemben eljárjon ilyen esetekben.

Az AVM szerint 50 ezer forintos havi lakhatási támogatással számolva az említett összegből több mint 450 hajléktalan ember önálló lakhatását lehetne támogatni egy éven keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.