Csak az oltások hiánya okoz gondot

Békés hangulat a vámosszabadi menekülttáborban

Jogszerűen jött létre és működik a vámosszabadi menekülttábor, az intézményben békés a hangulat, enyhült a környéken lakók bizalmatlansága, problémát főként a védőnői ellátás és a korhoz kötött védőoltások hiánya okoz.

2014.04.18 13:30MTI

Már a menekülttábor terveit is heves tiltakozással fogadták a helyi lakosok. Attól tartottak, hogy a Győrtől hat kilométerre lévő Vámosszabadi község külterületén létesített befogadóállomás miatt romlik a közbiztonság, csökken az ingatlanok értéke és a munkahelyek is veszélybe kerülnek - tudatta pénteki közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Vámosszabadi polgármestere az ombudsmanhoz intézett panaszbeadványában sérelmezte a társadalmi egyeztetés és a hatásvizsgálat hiányát, és kérte, hogy vizsgálják meg a befogadóállomás létrehozásának jogszerűségét.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai helyszíni vizsgálatuk során azt tapasztalták, hogy számottevően csökkent Vámosszabadi lakói részéről a bizalmatlanság, az ellenállás, és az intézményben élő külföldiek közül sem említette senki, hogy a helyi lakosság ellenséges lett volna.

A menekülttábor lakói Győrben vásárolnak, a gyerekek oda járnak iskolába, saját orvosi szolgálatuk van, így alig találkoznak a vámosszabadi polgárokkal. Székely László ombudsman megállapította, hogy a menekülttábor helyének kijelölése és az intézmény működése megfelel a jogszabályoknak.

Nincsenek különleges feltételek, bármely olyan ingatlan igénybe vehető erre a célra, amely alkalmas az ott elhelyezett külföldiek jogszabályban előírt szolgáltatásainak, ellátásának biztosítására. Újabb hatásvizsgálatok elvégzését nem indokolta az, hogy a Vámosszabadi külterületén lévő egykori honvédségi létesítményben nem magyar állampolgárokat, hanem külföldieket szállásoltak el.

A hivatal közleménye felidézte: az állomás létrehozását az tette szükségessé, hogy Magyarországon már 2013 első öt hónapjában 7300 menedékkérelmet regisztráltak, ami több mint hatszorosa a teljes előző évinek, a meglévő intézmények befogadóképességét pedig már nem lehetett növelni.

A helyszíni ellenőrzés tapasztalatai szerint az intézményben békés hangulat uralkodik, a megnyitás óta eltelt időben rendőri intézkedésre vagy folyamatos rendőri jelenlétre okot adó esemény nem történt.

Az őrszemélyzet tagjai jóindulatúan és udvariasan bánnak a külföldiekkel. Bántalmazásra, rossz bánásmódra senki sem panaszkodott, csak az étkezést érte kritika, de ezt a belügyminiszter az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére orvosolta. Problémát a befogadóállomáson élő menedékkérők esetében egyrészt a védőnői ellátás - különösen a terhesgondozás - hiánya, másrészt az életkorhoz kötött kötelező védőoltások elmaradása okoz.

Jogszabály nem mondja ki egyértelműen, kinek a kötelessége az országban tartózkodó, bejelentett lakcímmel nem rendelkező külföldiek védőnői ellátása. A fertőző betegségek és a járványok megelőzésére szolgáló járványügyi rendelet pedig az életkorhoz kötött védőoltásra kötelezett személyek körében nem említi a menedékkérőket, így őket nem is oltják. Iskolába viszont csak azok a gyerekek iratkozhatnak be, akik tudják igazolni, hogy megkapták a kötelező védőoltásokat.

Mindennek következtében több alaptörvényben rögzített jog is sérül, így például a magzati élet védelméhez, a testi és lelki egészséghez, illetve az oktatáshoz való alapjog.

Az ombudsman a vizsgálat nyomán kérte az emberi erőforrások miniszterét és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat országos tiszti főorvosát a problémák megoldására.

Az első menedékkérők tavaly augusztus 5-én érkeztek meg a Vámosszabadi szélén, a magyar-szlovák határ közelében kialakított állomásra, amely 216 ember befogadására alkalmas.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.