Hátrányos az alacsony keresetűeknek

Szakszervezeti tiltakozás az adószakértői javaslat ellen

Elfogadhatatlannak tartják a szakszervezeti szövetségek az adószakértők napokban ismertetett adómódosítási javaslatait, véleményük szerint ezek egyértelműen hátrányosan érintenék az alacsony keresetű munkavállalókat, és csak a magas jövedelműeknek, valamint a nagyvállalkozásoknak kedveznének.

2008.08.14 06:47MTI

Az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők határozottan elutasították az áfa és a egészségügyi hozzájárulás (eho) emelésére, a különadó eltörlésére és az egységes 20 százalékos szja-ra vonatkozó adótanácsadói elképzelést. A KPMG, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst and Young és a Deloitte szakemberei által kidolgozott javaslat szerint - egyebek között - 23 százalékra nőne az áfa kulcsa, 8.000 forintra az eho, 15 milliós éves jövedelemig 20, azon felül 30 százalék lenne az szja, megszűnne a különadó és az önkormányzati reformmal egy időben az iparűzési adó. 

A javaslatot támogatja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága is. Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) elnöke az MTI-nek kifejtette: egyetértenek azzal, hogy az élőmunka terheit csökkenteni kell, "de nem így". 

Az adótanácsadók javaslata szerinte tovább növelné a jövedelmi különbségeket, hátrányos lenne a munkavállalók többségének, de nem kedvezne a mikro- és kisvállalkozásoknak sem. Különösen az eho megemelését tartotta aggályosnak ebből a szempontból. Borsik János visszautasította a javaslatokat támogató négy nagy vállalkozói érdekképviselet elmúlt hónapokban tapasztalt "agresszív fellépését", amivel megpróbálják olyan irányba befolyásolni a kormányt, hogy a saját érdekeiknek megfelelő változások léphessenek életbe. 

"Az adóváltozás nem lehet a tőkeerős cégek spekulációs eszköze" - tette hozzá. Az Autonómok ellenzik a szolidaritási célú különadó eltörlését, illetve az adójóváírás megszüntetését is. Hasonló a véleménye a Liga Szakszervezetek is, szerintük a szolidaritási adó eltörlése nem szociális érdekeket, hanem a nagytőkét szolgálná. A Liga azt szorgalmazza, hogy a kormány a "munkavállalókat érintő intézkedésekről folytasson érdemi tárgyalásokat a szociális partnerekkel, és ne hozzon létre saját kedvezményezett köréből különböző pszeudo-érdekegyeztető fórumokat, tetteinek marketing célú igazolására". Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a javaslatok többsége rontaná az alacsony keresetűek nettó jövedelem pozícióját, így ezek elfogadhatatlanok a szakszervezeti szövetség részére. Ide sorolta például az adójóváírás megszüntetését, illetve az eho növelését. 

Meglepőnek nevezte ezt az elképzelést annak tükrében, hogy "korábban a munkáltatók is szükségesnek tartották az eho megszüntetését". A munkabért terhelő járulékok csökkentése önmagában nem elegendő a foglalkoztatás bővítéséhez - hívta fel a figyelmet az érdekképviseleti vezető, hozzátéve, hogy csak olyan adó- és járulékváltozásokat támogatnak, amelyek a munkavállalók pozícióit is javítják. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) mindezek mellett az áfa emelését is elutasítja, amely véleményük szerint ismét az alacsony keresetűeket sújtja elsősorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.