Választás 2014.

ORÖ: valószínűleg most szavazott a legtöbb roma 1990 óta

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szerint képviselőinek települési és megyei összesített gyorsjelentései alapján valószínűsíthető, hogy az 1990-es demokratikus választások óta soha annyi roma nem vett részt választáson mint 2014. április 6-án.

2014.04.07 15:56MTI
freedigitalphotos.net

Az ORÖ hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 19 megye és a főváros tekintetében előzetes becslések szerint csaknem 300 ezer roma vett részt a választásokon.

"A magyarországi roma társadalom ezzel nem csak szervezettségét, hanem politikai érettségét is igazolta. Egyben azt is világossá tette, hogy inkább pártpolitikai, kormányzati politikai szempontból kívánja kifejezni véleményét, s megnyugtató számára a pártlistákon biztosított roma országgyűlési képviselet" - fogalmaztak.

Előzetes becsléseik szerint "a roma szavazók közel 90 százaléka, vagyis közel 260-270 ezer fő a Fidesz-KDNP kormány munkájának folytatására voksolt". Ebben látta ugyanis a garanciát az ORÖ és az Orbán-kormány együttműködésének folytatására.

Annak a garanciáját, hogy a hazai roma politika véglegesen eltávolodjon a baloldal által gerjesztett botrány politizálástól, s az új roma szakpolitikáknak beérjen a gyümölcse a 2014-2018-as kormányzati ciklusban - áll a dokumentumban.

Az ORÖ a közleményben megköszöni "roma honfitársainknak a történelmi jelentőségű részvételi arányt a 2014-es választásokon, s egyben biztosít minden Magyarországon élő romát, hogy az új országgyűlésben nem csak szószóló útján, hanem kormányzati szinten is ellátja képviseletüket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.