Szimpatizáns kaja

Schmuckéknál képviselőfánkkal tömték a választókat

A Szociáldemokraták eredményváró sajtóközpontjában választási menüvel várták jelöltjeiket és a sajtó munkatársait: gulyásleves választó módra, koalíciós rántott hús és képviselőfánk szerepelt az étlapon.

2014.04.06 23:55MTI

Politikai kiegyezésre van szükség - mondta Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja elnöke a szimpatizánsok előtt a párt eredményváró sajtóközpontjában Budapest belvárosában.

Úgy vélte: a politikai botrányok, a jobb- és baloldal egymást érő támadásai a szélsőjobb megerősödését eredményezték. A politikának vissza kell szereznie a hitelét, és igenis vannak olyan kezdeményezések, amelyekben lehet közös nevezőre jutni. Példaként említette azt kezdeményezését, hogy kapcsolják le az Országgyűlés díszkivilágítását a sárga csillag viselését elrendelő kormányrendelet életbe lépésének hetvenedik évfordulóján, amit Kövér László, az Országgyűlés elnöke támogatott. Előrevetítette: pártja a konstruktív együttműködés híve.

A mostani baloldal veresége egyértelműen mutatja, hogy nem lehet megkerülni azt a 12 éve zajló időhúzást, hogy szembe kell nézni azzal, vajon miért távolodnak el az emberek a baloldaltól - mondta Schmuck, hozzátéve, hogy meg kell találni erre a valódi válaszokat.

A mintegy 60-70 szimpatizáns előtt Schmuck Andor köszönetet mondott mindenkinek, aki kérésüknek megfelelően elment szavazni és hozzájárult, hogy "a politikailag inaktív világban" megszülethetett a vasárnapi választás részvételi aránya. Egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a választás lebonyolításában, és az aktivistáknak, akik hozzájárultak, hogy valóban a demokrácia ünnepe legyen a választás, továbbá 82 egyéni képviselőjelöltjüknek, akikkel vállalták, hogy nem költenek sem plakátra, sem választási eseményekre. Ezzel összefüggésben Schmuck Andor azt mondta: már hétfőn az Állami Számvevőszékhez fog fordulni, hogy vizsgálják meg a kampányköltéseiket, mert ez szükséges a hitelességükhöz.

Schmuck Andor úgy fogalmazott: tökéletes ember nincs, de tökéletes emberi szándék igen, ez pedig a segítség. Célként fogalmazta meg az idős emberek jogait megfogalmazó charta elfogadását, és reményét fejezte ki, hogy ennek a kezdeményezésnek az élére áll a felálló kormány. Úgy vélte, az alapokmánynak világossá kell tennie, hogy nyugdíjasok nyugdíja, szociális biztonsága és egészségügyi ellátása nem kegy, hanem jog.

Hétfőn mindenesetre Tarlós Istvánhoz fordul annak érdekében, hogy vizsgálja felül a vonatkozó fővárosi rendeletet, és tegye lehetővé, hogy továbbra is lehessen ételt osztani a Blaha Lujza téren. Felidézte: 30 nap alatt 60 ezer adag ételt osztottak ott ki a rászorulóknak, akiknek ez valódi segítséget jelentett, a kampányra kapott közpénzt pedig így a közre fordították.

Bejelentette azt is, hogy hétfőre összehívta a párt kongresszusát, választmányát és az egyéni képviselőjelölteket, hogy meghatározzák a további teendőket. Az MTI kérdésére kifejtette, hogy ekkor tárgyalnak arról is, hogy miként vesznek részt az Európai Parlamenti választáson, azt azonban fontosnak nevezte, hogy az időseknek az Európai Parlamentben is legyen képviselete.

A Szociáldemokraták eredményváró sajtóközpontjában választási menüvel várták jelöltjeiket és a sajtó munkatársait: gulyásleves választó módra, koalíciós rántott hús és képviselőfánk szerepelt az étlapon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.