Választás 2014

Elkeseredettek lettek a pártok

Ahogy haladnak a szavazatok feldolgozásával, úgy csökken a kisebb pártok jókedve.

2014.04.06 23:40MTI

Vona: a célunkat nem tudtuk elérni

A célját nem tudta elérni a Jobbik, mert az elmúlt 24 évet nem tudta lezárni, ugyanakkor folyamatosan növekszik a támogatása - mondta Vona Gábor pártelnök az országgyűlési választást értékelve vasárnap éjszaka Budapesten.

Kiemelte: a Jobbik számtalan választókerületben behozta a baloldalt, ugyanakkor nem sikerült az áttörés, amelyet az egyéni körzetekben szerettek volna elérni.

Vona Gábor azt üzente szimpatizánsainak, hogy nem adják fel. "Holnap leporoljuk magunkról a port és 2018-ban meg fogjuk nyerni a választásokat" - jelentette ki.

Bajnai Gordon: súlyos kudarc a kormányváltók szereplése

Az Együtt-PM és a kormányváltók számára súlyos kudarc, a támogatóknak pedig súlyos csalódás a választás eredménye - jelentette ki Bajnai Gordon a pártszövetség eredményváró rendezvényén vasárnap éjszaka Budapesten.

Ugyanakkor nem adják fel a céljaikat, mert hisznek egy békés, haladó európai Magyarországban - közölte az Együtt-PM vezetője.

Fodor: tisztességtelen verseny volt, de elemezni kell az eredményt

Fotó: MTI

Tisztességtelen verseny volt, "a kormányváltó erőknek lehetetlen körülményekkel kellett szembenézniük, ettől függetlenül elemeznünk kell, hogy mi történt, mi az, amit legközelebb másként kell csinálnunk" - mondta Fodor Gábor vasárnap késő este Budapesten, amikor megérkezett a Magyar Szocialista Párt Jókai utcai székházába.

A baloldali összefogás részeként a választáson induló Magyar Liberális Párt elnöke közölte: a kirajzolódó tendencia nem kedvez a kormányváltóknak, ugyanakkor siker, hogy négy év után lesz liberális párt a parlamentben.

Kérdésre válaszolva elmondta: rossz lenne az országnak, ha újra kétharmados többséget szerezne a Fidesz, eddig is rossz volt a kétharmad, mert a Fidesz visszaélt vele.

Horváth Aladár (MCP): szomorúak vagyunk

"Szomorúak vagyunk" - kommentálta Horváth Aladár, a Magyarországi Cigány Párt (MCP) elnöke vasárnap a szavazatok több mint 84 százalékos feldolgozottságánál pártja 0,19 százalékos addig elért választási eredményét az MTI-nek.

Az MCP elnöke hangsúlyozta: értetlenül állnak az eredmény előtt, hiszen a párt tagsága is magasabb létszámú, mint amennyi szavazatot kaptak.

Horváth Aladár hozzátette: a következő napok és hetek feladata értékelni a kudarc okait és dönteni arról, hogy hogyan tovább.

"Köszönjük azoknak, aki ránk szavaztak, valamint sok szerencsét és sikert kívánunk mindazoknak, akik úgy ítélik meg, hogy a nagy pártokra érdemes szavazni" - fogalmazott az elnök.

Götz Attila (SEM): tisztességgel helyt álltunk

"Tisztességgel helyt álltunk" - kommentálta Götz Attila, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM) sajtófelelőse vasárnap a szavazatok valamivel több mint 84 százalékának feldolgozottságánál pártja 0,25 százalékos addig elért választási eredményét.

Csaknem ötvenezer aláírást gyűjtöttek össze a jelöltállítás időszakában, ezeket nehéz egy az egyben voksokra átváltani - fogalmazott Götz Attila a SEM sajtófelelőse. Úgy vélte, hogy az adatok nagyobb arányú feldolgozottságánál pártja a tízezer szavazatot is elérheti.

"Egy új párt viszonylatában mi ezt az eredményt pozitívan értékeljük" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az idei választásokon való indulással csupán be akartak mutatkozni. A párt hosszú távú célja az, hogy a 2018-as választásokon bejusson a parlamentbe.

Götz Attila a SEM terveivel kapcsolatban arról beszélt, hogy szeretnék növelni a párt ismertségét és minél nagyobb nyilvánosságot adni a 18 pontos cselekvési programjuknak. A középtávú terveik között az önkormányzati választásokon való részvétel szerepel.

Ács László (Zöldek): nagy csalódás az eredmény

"Nagy csalódás, mi az egy százalékot céloztuk meg" - mondta el Ács László, a Zöldek Pártja elnöke vasárnap a szavazatok valamivel több mint 80 százalékának feldolgozottságánál pártja 0,36 százalékos választási eredményét kommentálva az MTI-nek.

Ács László elmondta: 74 körzetben adtak le egyéni jelöltnek érvényesnek vélt ajánlást, ebből 33 körzetben "állt meg" a jelöltjük.

"Tudtuk, hogy a fergeteges szereplés a 33 egyéni jelölttel elmarad, már a legmerészebb álom az egy százalék lehetett. Sajnos nem sikerült teljesíteni" - fogalmazott Ács László.

A Zöldek Pártja terveiről szólva az elnök elmondta, mindenképpen erősíteni fognak. "A párt döntése az volt, hogy pozitív kampányt fogunk csinálni. Ez egyértelműen nem vált be" - fogalmazott a párt elnöke.

Schmuck Andor: politikai kiegyezésre van szükség

Politikai kiegyezésre van szükség - mondta Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja elnöke a szimpatizánsok előtt a párt eredményváró sajtóközpontjában Budapest belvárosában.

Úgy vélte: a politikai botrányok, a jobb- és baloldal egymást érő támadásai a szélsőjobb megerősödését eredményezték. A politikának vissza kell szereznie a hitelét, és igenis vannak olyan kezdeményezések, amelyekben lehet közös nevezőre jutni. Példaként említette azt kezdeményezését, hogy kapcsolják le az Országgyűlés díszkivilágítását a sárga csillag viselését elrendelő kormányrendelet életbe lépésének hetvenedik évfordulóján, amit Kövér László, az Országgyűlés elnöke támogatott. Előrevetítette: pártja a konstruktív együttműködés híve.

A mostani baloldal veresége egyértelműen mutatja, hogy nem lehet megkerülni azt a 12 éve zajló időhúzást, hogy szembe kell nézni azzal, vajon miért távolodnak el az emberek a baloldaltól - mondta Schmuck Andor az MTI-nek, hozzátéve, hogy meg kell találni erre a valódi válaszokat.

Saját pártjával kapcsolatban - amely az adatok 76 százalékos feldolgozottsága mellett mindössze 0,3 százalékot ért el - azt mondta: a három hónapja alakult párt elérte azt, hogy húsz év után ismét halljanak a szociáldemokratákról, akiknek van egy világos programja, amelyet el kell juttatni az emberekhez.

A mintegy 60-70 szimpatizáns előtt Schmuck Andor köszönetet mondott mindenkinek, aki kérésüknek megfelelően elment szavazni és hozzájárult, hogy "a politikailag inaktív világban" megszülethetett a vasárnapi választás részvételi aránya. Egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a választás lebonyolításában, és az aktivistáknak, akik hozzájárultak, hogy valóban a demokrácia ünnepe legyen a választás, továbbá 82 egyéni képviselőjelöltjüknek, akikkel vállalták, hogy nem költenek sem plakátra, sem választási eseményekre. Ezzel összefüggésben Schmuck Andor az MTI-nek azt mondta: már hétfőn az Állami Számvevőszékhez fog fordulni, hogy vizsgálják meg a kampányköltéseiket, mert ez szükséges a hitelességükhöz.

Schmuck Andor úgy fogalmazott: tökéletes ember nincs, de tökéletes emberi szándék igen, ez pedig a segítség. Célként fogalmazta meg az idős emberek jogait megfogalmazó charta elfogadását, és reményét fejezte ki, hogy ennek a kezdeményezésnek az élére áll a felálló kormány. Úgy vélte, az alapokmánynak világossá kell tennie, hogy nyugdíjasok nyugdíja, szociális biztonsága és egészségügyi ellátása nem kegy, hanem jog.

Az MTI-nek nyilatkozva bejelentette: hétfőn Tarlós Istvánhoz fordul annak érdekében, hogy vizsgálja felül a vonatkozó fővárosi rendeletet, és tegye lehetővé, hogy továbbra is lehessen ételt osztani a Blaha Lujza téren. Felidézte: 30 nap alatt 60 ezer adag ételt osztottak ott ki a rászorulóknak, akiknek ez valódi segítséget jelentett, a kampányra kapott közpénzt pedig így a közre fordították.

Bejelentette azt is, hogy hétfőre összehívta a párt kongresszusát, választmányát és az egyéni képviselőjelölteket, hogy meghatározzák a további teendőket. Az MTI kérdésére kifejtette, hogy ekkor tárgyalnak arról is, hogy miként vesznek részt az Európai Parlamenti választáson, azt azonban fontosnak nevezte, hogy az időseknek az Európai Parlamentben is legyen képviselete.

A Szociáldemokraták eredményváró sajtóközpontjában választási menüvel várták jelöltjeiket és a sajtó munkatársait: gulyásleves választó módra, koalíciós rántott hús és képviselőfánk szerepelt az étlapon.

Óriási siker, ha az LMP akadályozza meg a Fidesz kétharmadát

Az LMP óriási sikerként könyveli el, ha parlamentbe való bejutásuk akadályozza meg a Fidesz kétharmados többségét - nyilatkozta Csiba Katalin vasárnap este az MTI-nek, miután a pártra leadott szavazatok aránya meghaladta az öt százalékot.

Az országos választmány tagja hangsúlyozta, hogy óvatosan fogalmaz, mert várhatóan csak egy hét múlva dolgozzák fel teljesen a szavazatokat, de hozzátette: a tendencia azt mutatja, hogy kényelmesen a parlamenti küszöb fölé kerülnek.

Közölte, ha visszajutnak a parlamentbe, akkor sikerként könyvelik el, hogy újrázni tudtak. Úgy fogalmazott: habár korábban a négy évvel ezelőttihez hasonló hét százalék feletti támogatottságot vártak, de nem csalódottak. Hozzátette, óriási sikerként könyvelik el, ha a mandátumszámításnál bebizonyosodik, hogy az LMP bejutása akadályozza meg a Fidesz-KDNP kétharmados többségét.

A párt politikusai az eredmények alakulását az LMP volt központi irodájának egy lezárt szakaszán követik figyelemmel, ahonnan óriási üdvrivalgás hallatszott, amikor kiderült, hogy átlépték az ötszázalékos küszöböt.

Csiba Katalin azt mondta, feszülten követik a híreket, de most várhatóan nagy ünneplés kezdődik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.