Hatékony drogprevenciós programokat sürgetnek

Ne büntessék a drogfogyasztást - kéri az Új Generáció

Az Új Generáció azt szeretné, hogy ne büntessék a drogfogyasztókat, ugyanakkor hatékony drogprevenciós programok elindítását sürgeti - jelentette ki Léderer András, az SZDSZ ifjúsági tagozatának elnöke hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.

2008.08.11 15:14MTI

"Mi azt akarjuk, hogy a fogyasztókat ne büntessék, dekriminalizálják a drogfogyasztást, és a rendőrség ne a drogfogyasztókat üldözze végre, hanem azokat, akik különböző szerekkel látják el (...) a fiatalokat" - fogalmazott Léderer András. Közölte: a parlament kábítószerügyi eseti bizottságának első ülésén az SZDSZ benyújtja a drogfogyasztás dekriminalizálására vonatkozó javaslatát. 

Az Új Generáció elnöke hangsúlyozta, a hatékony drogprevenciós programok megvalósításához elengedhetetlen a hasonló korú, volt drogfogyasztó segítők bevonása. A magyarországi drogpolitika kudarcot vallott, a közelmúltban történt, kábítószer okozta halálesetek rávilágítottak arra, hogy nagyon rossz úton jártunk, hiába nyúlt minden kormány jó szándékkal az ügyhöz - mondta. Hozzátette: a büntetést előtérbe helyező drogpolitika, amely "továbbra is fenn akarja tartani a teljesen abszurd, egyértelműen megbukott helyzetet, akarva-akaratlanul újabb és újabb áldozatokat fog szedni".
 
Léderer András elmondta, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a fővárosban az elmúlt kevesebb, mint tíz év alatt 140 százalékkal nőt a drogfogyasztók száma, országosan pedig duplájára emelkedett. Az Új Generáció szerint - mint mondta - nyugati példákat követve Magyarországon kísérleti jelleggel be lehetne vezetni az úgynevezett ellenőrzött "belövőszobákat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.